ERC, EH-Bildu i el BNG presentaran aquest divendres a Santiago de Compostel·la (Galícia) la seva candidatura conjunta de cara a les eleccions europees d'aquest mes de maig. A l'acte, que tindrà lloc a les 11.00 hores a l'Hotel Pazo do Carme, hi seran la número dos dels republicans al Parlament Europeu i esposa de Raül Romeva, Diana Riba, i també el candidat d'EH-Bildu Josu Juaristi i la del BNG Ana Miranda.

L'acte estarà conduït per l'escriptor Suso del Toro, que obrirà la presentació de la candidatura conjunta amb una intervenció "en defensa dels drets i llibertats dels pobles en un context estatal i europeu d'involució democràtica", segons informa ERC en un comunicat. A continuació també hi intervindrà la portaveu nacional del BNG, Ana Pontón, que presentarà la coalició electoral, abans que prenguin la paraula els candidats a l'Eurocambra de les formacions catalana, basca i gallega, respectivament, que tancaran l'acte conjunt.

Aquesta no és la primera vegada que les tres formacions es presenten conjuntament en unes eleccions. L'any 2009 ho van fer sota la candidatura L'Europa dels Pobles, juntament amb nacionalistes bascos, gallecs i canaris. En les anteriors, però, les 2014, els republicans es van acabar presentant en solitari per marcar diferències en un moment en què el procés sobiranista estava a flor de pell abans de la consulta del 9-N, i van guanyar les eleccions a Catalunya. 

Aquest cop, la candidatura estarà encapçalada per Oriol Junqueras i porta per nom Ara Repúbliques.