Pere Aragonès no "usurparà" les funcions del president de la Generalitat, Quim Torra, si finalment aquest és inhabilitat pel Tribunal Suprem. Així de clar ha respost el president del grup d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, al president del grup de JxCat, Albert Batet, que minuts abans havia advertit que no creia que "cap independentista s'anés a aprofitar de la repressió".

En la roda de premsa celebrada aquest dimarts des de la cambra catalana, el portaveu republicà ha volgut aclarir que "Pere Aragonès en cap cas ha vingut a fer de president". "Es deixarà l'esperit per tirar endavant el país des de la seva posició de vicepresident. Batet no ha de tenir fred de peus. Ningú s’ha d’espantar. Assumirem el rol que ens pertoqui. No hi haurà usurpació de funcions. Ningú vol robar l’espai de ningú altre", ha assegurat.

De fet, era ahir mateix que la vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, advertia que Aragonès en cap cas no serà president del Govern en funcions. "Caldrà veure què es pot fer i què no es pot fer amb les atribucions del president, entre les quals hi ha la coordinació del Govern", va dir. I avui, el mateix Batet ha repetit que "el vicepresident ja ha dit que no farà de president", rebutjant per exemple que el coordinador nacional d'ERC se sotmeti al control del Parlament com a president.

Sergi Sabrià parlament - ERC

El portaveu d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, en la roda de premsa d'aquest dimarts | ERC

Per aquest mateix motiu, Sabrià ha tornat a demanar un acord entre tots els partits independentistes per tal que "la provisionalitat sigui curta i les eleccions no s’allarguin més enllà de 54 dies". "Se’ns fa estrany que aquells que no volen eleccions parlin d’usurpació de funcions. El Govern serà menys fort si no no hi ha eleccions. 54 dies és millor per Catalunya que 5 mesos", ha reivindicat.

El ritme de les negociacions

Preguntat sobre com avancen les negociacions amb JxCat i la CUP, Sabrià ha reconegut que "ens hauríem de reunir encara més del que ho estem fent fins ara. No ens sobren hores ni temps".

Davant la negativa de JxCat i Torra de convocar eleccions abans de ser inhabilitat, Sabrià ha reconegut que, tot i que no retiraran la seva "voluntat" de fer eleccions en 54 dies, "acord també vol dir escoltar altres propostes".

"Hem de trobar la manera perquè tothom pugui mostrar la seva indignació davant la represió. És normal que tots vulguem acompanyar-ho de mobilitzacions", ha dit en referència al partit que lidera Carles Puigdemont i també a la CUP, que aquest mateix matí ha demanat pactar la data electoral i una nova "agenda de mobilitzacions".

L'avís de JxCat

Per la seva banda, i més enllà de llançar el missatge que "cap independentista no aprofitarà la repressió", Batet ha insistit en no donar per feta la inhabilitació de Torra. "No ens posem la bena abans de la ferida", ha dit. El president del grup parlamentari de JxCat, de fet, encara confia en un "bri de responsabilitat" de l'Estat i que el Suprem no sentenciï en contra del president de la Generalitat.

Albert Batet JxCat - ACN

El president del grup de JxCat, Albert Batet, al Parlament aquest dilluns | ACN

Tampoc ha volgut aclarir si el seu partit creu que l'absència d'un candidat per presentar-se a un ple d'investidura significaria que el rellotge electoral es posés en marxa.

Preguntat també sobre les converses amb els republicans i els anticapitalistes, Batet no ha revelat res nou justificant que la "discreció" és necessària perquè les negociacions "fructifiquin".