Esquerra Republicana insisteix a apel·lar a la "responsabilitat" de la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, perquè faci "un pas al costat" per la sentència a quatre anys i mig de presó i tretze d'inhabilitació especial que recau sobre ella. La portaveu del partit, Marta Vilalta, ha tornat a defensar aquest dimarts que "una causa personal vinculada a un cas de corrupció no pot perjudicar el Parlament" i insta a la dimissió de Borràs per "protegir la institució". "Cal saber-se apartar quan s'ha fet alguna cosa que no tocava i no utilitzar el Parlament per defensar-se personalment", ha carregat la també secretària general adjunta dels republicans contra la presidenta de Junts.

Per a ERC, el que és necessari és "sentit comú" davant aquest cas. Tot i seguir abanderant que Laura Borràs hauria de renunciar a la presidència de la cambra catalana, a Calàbria no comparteixen la proposta del PSC de reforma del reglament per poder destituir la també dirigent juntaire del seu càrrec a l'hemicicle. "No la compartim tal com està formulada", ha indicat Marta Vilalta. A parer dels republicans, hi ha "moltes qüestions a millorar considerablement" d'aquesta proposta de reforma dels socialistes i lamenten que es tracti d'una proposta "ad hoc" per aquest cas concret referent a Borràs.

En aquesta línia, ERC creu que no és "prioritari" que aquest plantejament vagi a l'ordre del dia del proper ple del Parlament, que començarà el 18 d'abril. Encara que no han tancat la porta a "treballar" la reforma per "veure com es pot millorar", Vilalta afirma que "no calen segons quines modificacions, sinó responsabilitat dels servidors públics, començant per la presidenta". "Amb aquesta responsabilitat i posant per damunt els interessos col·lectius, segur que sortiríem d'aquesta situació d'interinitat que no pas amb la tramitació d'una proposta que té clarobscurs", ha etzibat la portaveu.

La proposta conjunta d'ERC i la CUP per aturar els discursos d'odi, ampliar el vot delegat i incloure el vot telemàtic

Aquest dimarts al matí, els grups d'Esquerra Republicana i la CUP han donat a conèixer una proposta de reforma del reglament que van presentar el dijous passat al registre de la cambra amb tres principals eixos: "Prohibir els discursos d'odi, incorporar el vot telemàtic i ampliar els casos de la delegació de vot". Segons ha precisat Marta Vilalta, és una reforma que fa "bastants mesos" que treballen amb els cupaires de manera "discreta" per fer "més útil, eficient, funcional i adaptar als nous temps" el reglament del Parlament. En referència al vot delegat i telemàtic, un dels objectius, per exemple, és garantir el dret a vot del conseller a l'exili, Lluís Puig, també diputat de la cambra. El portaveu adjunt d'ERC, Jordi Orobitg, ha explicat que aquesta proposta de modificació parcial ha estat exposada a altres grups: "S'han compartit les línies de treball i l'enfocament de la millora". Amb tot, els republicans no s'han aventurat a anticipar el posicionament dels altres grups, malgrat que les converses han estat "favorables".