Era el primer tràmit dels pressupostos de l’Estat i arribava l’endemà de la primera reunió de la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat a La Moncloa. Aquesta trobada va anar relativament bé, malgrat les diferències, i avui ERC s’hi ha posat de cara al Congrés dels Diputats i ha validat el sostre de despesa. Gràcies a l’abstenció dels republicans, el primer gran projecte del govern de coalició Sánchez-Iglesias comença el seu camí. Els republicans es limiten a dir que ells “compleixen amb els acords”. Per contra, JxCat ho ha desvinculat de la taula de diàleg i hi ha votat en contra, malgrat el debat intern i la decisió d'última hora. Novament s'han evidenciat els matisos i contradiccions de l'independentisme.

El d’aquest dijous era un pas determinant per a la tramitació dels pressupostos de l’Estat. Si el Congrés no hagués convalidat el sostre de despesa pressupostària, juntament amb la senda dels objectius de dèficit i deute per al conjunt de les administracions, els comptes públics haurien arribat a les Corts espanyoles molt coixos. Sense anar més lluny, en els pressupostos de l’any passat, el sostre de despesa no va ser aprovat per la majoria absoluta del PP al Senat. Finalment ha tirat endavant amb les abstencions necessàries d'ERC. En total, 168 , 150 no i 19 abstencions.

De fet, durant la seva intervenció davant l’hemicicle, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha interpel·lat directament l’independentisme assegurant que els objectius de dèficit i deute són “millors per a Catalunya” perquè permeten més marge de despesa per a totes les comunitats autònomes. En aquesta línia, ha anunciat la seva “intenció” de reforma la regla de despesa, que impedeix augmentar la despesa per sobre d’una determinada referència lligada al creixement”, perquè doni més “marge” a totes les administracions.

El Ministeri d’Hisenda flexibilitza l’objectiu de dèficit de les comunitats autònomes. Durant el Consell de Política Fiscal i Financera, María Jesús Montero va traslladar l'ampliació d'aquest en dues dècimes, fins al 0,2% pel 2020. Això suposa dues dècimes respecte de l’objectiu de dèficit vigent, que va aprovar el govern de Mariano Rajoy el 2017, ja que estava en el 0%.

ERC ho vincula a la taula

El diputat d'ERC Joan Margall ha admès que, malgrat la “lleugera millora”, els objectius actuals de dèficit i deute no els agraden, així com que l’Estat no retorni l’IVA pendent del 2017. “Però ERC ha vingut a Madrid a resoldre un conflicte polític”, ha assegurat el parlamentari d’ERC, que ha avançat durant el ple que ho facilitarien: “Avui no discutim els seus objectius d’estabilitat, sinó que donem una oportunitat a la mesa de negociació”. En aquest sentit, ha subratllat que “avui tenim un govern espanyol que respecte de Catalunya està complit el compromís adquirit amb ERC i prioritza el diàleg a les porres”.

JxCat ho desvincula

També ha estat crític amb els objectius de dèficit Junts per Catalunya, que hi ha votat en contra. I ha fet servir l’argument contrari d’ERC: ho ha desvinculat de la taula de diàleg. “La nostra posició no pressuposa el voto o no vot dels pressupostos generals de l’Estat. El nostre vot d’avui s’ha de desvincular de la mesa de diàleg”, ha defensat el diputat Ferran Bel. “Si no, algú podria pensar que se’ls ha de votar tot a favor”, ha reblat. Ha retret a Montero que ni hagi “pactat” amb JxCat i que no retorni la liquidació pendent de l’IVA. “Si volen els vots de JxCat per qualsevol cosa, han de negociar-los. Si no, no serà possible", ha conclòs.

La decisió final de JxCat s'ha pres a última hora, amb el ple en funcionament, i després d'un fort debat intern. La justificació per no aprovar-los finalment és que no hi ha hagut cap mena de negociació per part de la ministra Montero. Això sí, fonts del grup puntualitzen que, si hagués depès dels seus vots que es convalidés, s'haurien abstingut.