El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha anunciat aquest matí que tenia un acord "de paraula" amb el govern espanyol perquè s'anul·lin les sentències franquistes i ha demanat que el compleixin ara que s'acosta el debat al Congrés de la llei de memòria històrica, a través de l'aprovació d'una esmena presentada per ells.

Així ho ha explicat en roda de premsa, on ha detallat que aquest és un compromís que va adquirir la vicepresidenta Carmen Calvo amb els republicans en el moment de l'aprovació del Reial Decret per l'exhumació de les restes de Franco, però ha avisat que si no compleix l'anul·lació de les sentències, retiraran el seu suport a l'exhumació de les restes del dictador.

"Tirarem enrere el reial decret de l'exhumació de Franco si no anul·len les sentències dels tribunals franquistes", ha advertit Tardà. 

Així, el republicà ha demanat que no es repeteixi el que va passar l'any 2007 quan el PSOE no va incloure aquest punt a la llei de la memòria històrica tot i haver-s'hi compromès. Tot i això, s'ha mostrat confiat que Calvo complirà la seva paraula.

El Parlament ja va anul·lar les sentències franquistes a Catalunya l'any 2017, però amb l'aprovació d'aquesta esmena al Congrés s'anul·larien també les sentències dels catalans jutjats fora del territori català, com és el cas dels consells de guerra, i també de la resta de ciutadans de l'Estat. 

En aquest sentit, l'esmena diu que "s’ha de fer una llei que com a mínim sigui igual d'ambiciosa que la que es va aprovar al Parlament, declarant il·legals els tribunals i en conseqüència anul·lant les sentències". També apunta que en el termini d'un any el BOE ha de publicar el nom de les desenes de milers de ciutadans que van patir la repressió franquista" a mans de tribunals com el TOP, o el tribunal contra el comunisme i la maçoneria, entre d'altres. 

Tot i l'acord amb el govern espanyol, Tardà ha explicat que ERC presentarà un seguit d'esmenes més a la llei de memòria històrica sobre aspectes que no es van incloure en la del 2007, com serien el reconeixement del col·laboracionisme i participació de la dictadura en les deportacions a camps d'extermini, o el genocidi lingüístic. Aquestes esmenes no han estat pactades amb el govern espanyol, però ERC ha avisat que batallarà perquè puguin ser aprovades.