ERC es manté a l'espera del posicionament de l'Advocacia de l'Estat per reprendre les negociacions amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, tot i admetre "contactes més discrets" en els últims dies. A poques hores o dies per saber què diu l'Advocacia, els republicans exigeixen que es compleixi la sentència del TJUE sobre Junqueras i es neguen a acceptar que acabi en paper mullat pel president del seu partit. ERC considera que Junqueras hauria de ser posat en llibertat i que s'hauria d'anul·lar el judici.

"No pot ser que la doctrina Junqueras serveixi per tothom menys per Junqueras", ha defensat la portaveu del partit, Marta Vilalta, que, per altra banda, també ha volgut celebrar que l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín hagin pogut acreditar-se com a eurodiputats. "La sentència ja ha tingut efectes i volem que en segueixi tenint", ha afegit. Així mateix, també ha llançat un missatge a la justícia espanyola i ha avisat: "Si l’Estat decideix no fer cas de la sentència i continuar el camí de la repressió, la derrota serà més greu. Com més triguin a rectificar, més forta serà la caiguda".

Per altra banda, en roda de premsa des de la seu del carrer Calàbria, la també secretària adjunta del partit ha admès que la negociació amb els socialistes està avançada i que queden només "concrecions" per tancar. En aquest sentit, Vilalta ha recordat que perquè s'abstinguin a la investidura s'ha d'"activar la via política" i establir un "instrument per canalitzar el conflicte polític". "Hem anat cap aquí, però falta acabar de concretar. Quan sapiguem el posicionament de l'Advocacia, seguirem amb la concreció de tots aquests treballs", ha afegit. 

Tot i això, els republicans eviten aclarir quines podrien ser les dates del ple d'investidura, a l'espera de l'Advocacia i d'acabar de tancar serrells. "Quan sapiguem el posicionament a nivell públic de l'Advocacia, veurem si convoquem una nova reunió i si val la pena seguir aquest procés de negociació. No estem condicionats per les dates, sinó pels continguts", ha afegit en aquest sentit. Tot i això, a l'espera de la represa de les negociacions, el Congrés ha habilitat del 28 al 31 de desembre com a dies laborables, i el diputat republicà Joan Josep Nuet ha admès que tenen bloquejats del 27 al 4 de gener en vistes d'una possible investidura.