Tots els diputats d'ERC al Congrés dels Diputats han abandonat l'hemicicle davant la intervenció de Vox. Ha estat durant el debat de la llei de Memòria Democràtica que amb tota probabilitat s'aprovarà aquest dijous en acabar el ple del debat de l'estat de la nació espanyola que va començar dimarts. Els republicans han començat la seva intervenció recordant l'activista anarquista Salvador Puig Antich, que va ser condemnat a mort per la seva  dissidència. Els ultres no han volgut perdre l'oportunitat de faltar a la memòria i el diputat Francisco José Contreras ha justificat des de la tribuna que Puig Antich va ser condemnat a mort per "matar un policia".

 

En la seva intervenció, Contreras ha assenyalat que Puig Antich va matar el policia Francisco Anguas, i davant d'aquesta intervenció els diputats republicans han començat a aixecar-se per abandonar el saló de plens. No han estat els únics i és que a la protesta contra Vox s'hi han sumat diputats de Bildu i d'Unides Podem, i fins i tot les ministres Irene Montero i Ione Belarra. Un cop a fora, la diputada d'ERC Carolina Telechea, que ha estat qui ha començat la seva intervenció recordant Puig Antich, ha explicat que han sortit del ple després que Vox hagi "justificat l'assassinat" del jove català: "És apologia del franquisme", ha apuntat, i ha avisat que no pensen compartir espai amb "hereus del franquisme". 

Garrot vil

Salvador Puig Antich va ser un dels últims presos polítics executats amb el garrot vil per la dictadura franquista el 1974. Va ser detingut l'any 1973 per policies de la Brigada d'Investigació Social a Barcelona en saber que hi hauria una trobada entre membres del Moviment Ibèric d'Alliberament (MIL), on militava. Els agents el van envoltar a ell i un altre jove, els va pegar, i en l'intent de fugida es van produir forcejaments, cops i trets entre els policies i els membres del MIL: Puig Antich va ser greument ferit i va morir un dels policies. El jove anarquista va ser reduït i detingut. Maltractat i torturat. Va ser acusat de diversos delictes entre els quals hi havia la mort del policia. Jutjat i condemnat per un consell de guerra militar, va ser executat sis mesos més tard amb el mètode del garrot vil. Tenia 25 anys.

Llei de Memòria Democràtica

La mostra de rebuig contra Vox s'ha dut a terme abans que prengués la paraula el ministre de Presidència, Félix Bolaños, per defensar la llei de memòria democràtica que ha configurat el seu govern i que s'aprovarà sense el suport dels partits independentistes catalans, que malgrat reconèixer alguns avenços en la norma, consideren que no és suficient principalment perquè no es deroga la llei d'Amnistia de 1977, la responsable de què cap dirigent franquista hagi estat jutjat. En canvi, sí inclou noves mesures on es reconeixen el règim franquista com il·legal o avenços en exhumacions.

Bolaños ha reconegut que la norma, que aprofundeix l'aprovada l'any 2007 sota el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, arriba tard, però ha subratllat que fa "millor" Espanya com a país i fa "més digna la democràcia". Creu que aquesta norma haurà de servir "per passar definitivament pàgina del passat més obscur i més negre" del país i fer que Espanya se sembli més a països del seu entorn que també van patir règims totalitaris: "Aprofundeix en la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició". També ha destacat que el projecte homenatja les víctimes dels dos bàndols i de la represió posterior, i ha reivindicat acompanyar les víctimes i no "utilitzar-les".