L'estrena de Pere Aragonès al Parlament com a president de la Generalitat amb totes les lletres ha estat un exercici d'equilibrisme. La voluntat declarada del cap de l'executiu català és bastir ponts. D'aquí que durant la seva compareixença davant del ple hagi imperat la cautela, malgrat que des de l'oposició, el socis i possibles nous aliats l'hagin pressionat per posicionar-se clarament en determinats aspectes que podrien fer-li perdre la confiança d'algun altre virtual company de viatge. 

Tal com estipula la llei, el president ha comparegut per explicar l'estructura del seu executiu, que pretén que sigui "el govern de la Catalunya sencera". Una fita per la qual s'ha receptat "autoexigència". Ha estat quan s'ha obert el torn dels grups parlamentaris, que s'han fet evidents les múltiples pulsions que haurà de gestionar Aragonès si aspira mantenir el suport de la CUP, sumar els comuns i en alguns casos el PSC sense perdre Junts pel camí. Sense anar més lluny, per aprovar els pressupostos. 

Avís de Junts a Aragonès

El pacte per reeditar la coalició ha costat sang, suor i llàgrimes. Ara, però, tots dos partits es comprometen al "respecte, la confiança i la lleialtat" mútues. Ara bé, des de Junts, Albert Batet ha posat en alerta Aragonès, deixant clar que per als de Puigdemont és imprescindible fer passos clars en el camí cap a la República.

"Hem de considerar-nos aliats, que sigui possible és una responsabilitat compartida, ens hi comprometem". En tot cas, ha dit, "haurà d'anar acompanyat de rigor, determinació i coratge". I ha advertit Aragonès que "tocarà prendre decisions difícils i complexes que condicionaran el país i que hauran de guiar per assolir la llibertat". El president s'ha compromès a "continuar el camí per culminar la independència" i ha insistit en el diàleg i la negociació amb l'Estat com la millor alternativa. 

 

La CUP no es refia dels consellers de Junts

"És impossible governar per tothom". Així de clar li ha deixat en nom de la CUP, Carles Riera a Pere Aragonès. El diputat anticapitalista ha posat aigua al vi a la proclama del president i li ha plantat un cúmul de cruïlles davant les quals tard o d'hora s'haurà d'escollir. Dret a l'habitatge o immobiliàries, bancs o persones, redistribució riquesa o capital. "Tot és incompatible, haurà de triar". 

Els cupaires ja han avisat en diverses ocasions que vigilaran dia a dia que ERC no es desdiu d'allò que van acordar a canvi de la investidura. Per això, avui, li han demanat a Aragonès si ja ha deixat clar als consellers de Junts els termes del pacte amb la CUP. Riera ha posat noms i cognoms i s'ha preguntat si Jaume Giró sap que ha de treballar pel "foment dels serveis públics, la municipalització de l'aigua o la banca pública", Puigneró que ha "d'expropiar habitatges buits de grans propietaris i regular el preu dels lloguers" o Ciuró que "desnonaments exprés, mai més". 

 

Els comuns, ni amb tu ni sense tu

Un dia més ha quedat palés el desencant dels comuns pel fet que ERC s'hagi tornat a casar amb Junts. "El cap i el cor han d'anar alineats perquè les coses funcionin", ha dit Jèssica Albiach al president. Com la CUP, ha posat en dubte que es puguin fer segons quins discursos amb l'aposta per determinats consellers. "Parla de justícia social poerò la clau de la caixa la dóna a un dels màxims exponents del capitalisme de mercats", ha afirmat, en referència al titular d'Economia, Jaume Giró, exdirectiu de La Caixa. 

Amb tot, Albiach ha volgut donar un vot de confiança a Aragonès. "Volem que ens demostri que estem equivocats amb aqueta desconfiança". Ell li ha replicat que segur que es pot superar "si es mira objectivament", sense "les ulleres de partit". 

 

Les etiquetes d'Illa

Ja des dels primers compassos de la legislatura, el nou cap de l'oposició ha volgut mostrar-se disposat a pactar els grans temes de país. Així ho ha tornat a remarcar durant la intervenció d'aquest dimecres. Això sí, Salvador Illa ha avançat a Aragonès que crearà un "govern alternatiu" amb persones que es posaran en contacte amb cadascun dels consellers del ram per oferir-los "col·laboració". 

Alhora, el dirigent del PSC ha qüestionat l'afirmació del president, que es defineix com a independentista i progressista. "És un oxímoron", ha dit, perquè des del seu punt de vista, "un és egoïsme i l'altre solidaritat". Aragonès ha rebutjat la crítica. "Jo no li posaré etiquetes, vostè no me'n posi a mi. Ens atendrem als fets". Alhora ha demanat als socialistes que "estiguin de la banda de la solució i no actuïn com fre". 

Des de l'ala dreta, tant Cs com el PP i Vox ha qüestionat l'estratègia independentista i han acusat el president de no solucionar els problemes reals de la ciutadania i malbaratar els recursos de la Generalitat.

A la imatge principal, Aragonès compareix davant del ple. / ACN