Els nervis d'unes eleccions no són comparables amb res. Per a mi són gairebé com els d'un nen petit la nit abans que passin els reis mags per casa seva: quedar-se despert fins tard, enganxar-se a la televisió i sopar enganxada al telèfon mòbil. Feia temps que no teníem eleccions i es trobava a faltar aquesta tensió, les portades dels diaris també tenien ganes de tornar a obrir amb gràfics de colors i amb fotografies de victòria i de derrota. Per ara una cosa queda clara a Castella i Lleó: el PP ha guanyat, però depèn de Vox. Què en diuen les portades?

"El PP queda en mans de Vox", titula El País, que comparteix una imatge del candidat del PP i vencedor de les eleccions, Alfonso Fernández Mañueco, amb 31 escons. El PP, però, dependrà de Vox per seguir governant, ja que necessita 41 escons per governar i els populars en sumen 31, dos més que als comicis del 2019. Els ultres, en canvi, guanyen 12 escons respecte de l'anterior legislatura i en tenen 13, que amb els del PP sumarien majoria absoluta. 

PAIS 14 febrero

El Mundo indica: "Victòria pírrica de Mañueco que deixa el PP en mans de Vox" i afegeix que els populars han anunciat que obren conversacions amb tots els partits de l'oposició sense citar Vox. A més a més, el diari es fa ressò de les declaracions del líder de Vox, Santiago Abascal, que aquest diumenge a la nit ja va reclamar que el PP doni una vicepresidència al seu candidat a Castella i Lleó, Juan García-Gallardo. Per canviar una mica de tema, El Mundo també explica que "Ucraïna demana a les aerolínies que evitin el mar Negre per l'escalada russa".

MUNDO 14 febrero

La portada de l'ABC opta per no compartir cap imatge dels protagonistes de la jornada electoral i prefereix posar-ne una de Teodoro García Egea analitzant els resultats des de la seu del PP i una de Santiago Abascal reclamant que Vox entri al govern de Castella i Lleó. El titular és clar i concís: "El PP guanya. Vox decideix". A més a més, el diari recorda amb un petit titular a la cantonada esquerra de la portada que: "El PSOE paga a Castella i Lleó el desgast del govern espanyol".

ABC 14 febrero

La Razón, a més de la imatge de Mañueco fent el símbol de la victòria i de titular "Victòria del PP a Castella i Lleó", opta per atorgar un titular a cada candidat. Per a Juan García-Gallardo destaca que "El partit d'Abascal reivindica el seu dret a formar govern", per a Luis Tudanca (PSOE) assegura que "L'efecte Moncola es dilueix quan falten dos anys per a les eleccions generals", per a Francisco Igea (Ciutadans) titula "La pèrdua d'onze escons confirma el seu ocàs i irrellevància política" i, finalment, per a Pablo Fernánez (Podem) diu "Ni Iglesias ni Díaz salven la sagnia de vots i es queda amb un representant".

LR 14 febrero

"El PP guanya per la mínima i queda a mercè de Vox, que exigeix una coalició", publica La Vanguardia. La imatge és per a Mañueco de celebració, però el diari també destaca els mals resultats del PSOE, que s'ha quedat a la segona posició amb un total de 28 escons, set menys que el 2019, i difícilment podrà governar per falta de socis. Unides Podem tindrà un diputat i les candidatures regionalistes no sumen prou procuradors per decantar la balança. Concretament, Unió del Poble Lleonès ha obtingut tres escons; Sòria Ja, també tres, i Per Àvila es queda amb un.

LV 14 febrero

"Castella i Lleó deixa Casado presoner de Vox", titula El Periódico. Ara bé, la fotografia principal no és per a les eleccions sinó per als serenos de Cornellà, un grup de set persones (quatre homes i tres dones) que recorreran els barris de Sant Ildefons i de la Gavarra entre les 11 de la nit i les 6 del matí, cada dia durant tot l'any. Entre les seves funcions, acompanyar les persones que ho vulguin fins al portal de casa seva, per exemple des de la parada del metro. Un servei que es pot demanar amb antelació (a través d'una aplicació) i que, com la resta de tasques que faran, té l'objectiu de millorar la sensació de seguretat, especialment de les dones.

EP 14 febrero

L'Ara titula: "El PP guanya a Castella i Lleó, però depèn de Vox". Aquí el futbol hi té un espai destacat amb la fotografia del dia: "L'Espanyol-Barça, en joc". El Barça salva un punt contra l'Espanyol a última hora (2-2). Un gol de Luuk de Jong al minut 96 ha estat decisiu després d'una remuntada blanc-i-blava incompleta a l'RCDE Stadium.

ARA 14 febrero

Finalment, El Punt Avui es fixa en les famílies que han perdut un nadó abans o poc després del seu naixement: "El dol perinatal, visible" i assegura que un de cada quatre embarassos no arriba a bon terme a Catalunya. També recull el partit de futbol masculí entre el FC Barcelona i l'RCD Espanyol. Les eleccions a Castella i Lleó també surten a la portada però en un segon pla: "El PP necessitarà Vox per governar a Castella i Lleó".

14DCAT 001 page 0001