Mark Demesmaeker (Bèlgica, 1958) és eurodiputat i membre de la Mesa del Parlament Europeu. Forma part del partit Nieuw-Vlaamse Alliantie, el partit independentista flamenc que va guanyar les passades eleccions estatals, que presideix el govern flamenc i que governa a la ciutat més important de Flandes, Anvers. A nivell europarlamentari, està dins el grup dels Conservadors i Reformistes Europeus. 

Demesmaeker segueix el procés català des d'un inici. De fet, va ser un dels observadors internacionals que va viatjar a Catalunya durant la consulta del 9-N. Ara, després de saber-se la sentència del 9-N, que inhabilita per 2 anys Artur Mas i Joana Ortega per 1 any i 9 mesos i Irene Rigau per 1 any i 6 mesos pel delicte de desobediència per haver fet el referèndum, Demesmaeker ha carregat contra la justícia espanyola i ho ha qualificat de vergonya. 

Què li sembla la sentència?
És una vergonya, és un escàndol per a la democràcia, i per a l’Estat espanyol. Jo vaig estar a Catalunya durant la consulta, el 9 de novembre del 2014, i vaig veure un esdeveniment molt pacífic i democràtic, sense cap mala intenció. Va ser molt pacífic i gens violent. Era gent emetent el seu vot. És una vergonya que Espanya utilitzi el sistema judicial com un instrument contra la democràcia. Per mi, és una situació molt seriosa perquè Espanya és membre de la Unió Europea i està destrossant la llei europea. No sento cap reacció europea, i això és una vergonya. La democràcia no és un crim, és un dels valors de la Unió Europea.

20161124 EP 044611A MCH 004

Creu que la UE reacciona diferent segons el país del que es tracta?
Tinc la impressió que hi ha dobles estàndards a Europa i això em desagrada molt. No hi haurien d’haver diferències. Si hi ha un problema amb Polònia, es pronuncien; si hi ha un problema amb Hongria, es pronuncien; si hi ha un problema amb Madrid, s’haurien de pronunciar també.

Quina hauria de ser la reacció de la UE?
La reacció hauria de ser la mateixa que utilitzen amb altres estats membres que trenquen els principis de la Unió. La reacció hauria de ser defensar els principis de la UE, pel que la Unió va ser creada. El que està fent ara Espanya és utilitzar el seu sistema judicial i la seva Constitució com a eina contra la democràcia. Això fa olor de sistema autocràtic i a franquisme. La UE hauria de reaccionar, com ho fa contra Polònia.

Si la Unió Europea no permet que sorgeixin moviments democràtics, perdran tota la credibilitat

Creu que finalment Europa reaccionarà?
M’agradaria ser optimista, però veig què és la Unió Europea avui en dia, i és un club d’estats membres i de capitals. La capital és Madrid. La Unió Europea hauria de ser més que un club de capitals, hauria de ser una unió de ciutadans. Haurien d’entendre que si no permeten la democràcia, les conseqüències seran molt dolentes per a la mateixa UE. Haurien de donar suport a les causes democràtiques, com a Catalunya o a Escòcia. La qüestió és on posem el poder, a prop la gent o lluny de la gent, va d’això. Si no permeten que sorgeixin moviments democràtics, perdran tota la credibilitat.

20161122 EP 044589E FMA 016

La Constitució no pot passar per sobre la democràcia. El referèndum és legítim i el Govern ha de seguir endavant

El proper mes de setembre el Govern català vol portar a terme un referèndum. Creu que el Govern hauria de celebrar el referèndum encara que Madrid no ho autoritzi?
Hi ha una majoria democràtica a Catalunya per fer el referèndum. Vuit de cada deu catalans volen pronunciar-se. No sabem quin serà el resultat, a Escòcia van decidir quedar-se al Regne Unit. No podem predir cap resultat, però el govern britànic va donar als escocesos el dret a decidir. Això és una cosa que Madrid no ha fet mai. Els catalans tenen el dret a decidir. Des del meu punt de vista, hi ha una majoria i és una causa legítima. Hi ha una Constitució espanyola, d’acord, però això no pot passar per sobre la democràcia. Si hi ha una majoria en el parlament català i hi ha una majoria de catalans, llavors és legítim celebrar un referèndum i el Govern han de seguir endavant.

Veient la sentència d’aquest dilluns per una consulta no vinculant, creu que seria possible que hi hagués penes de presó si el Govern fa el referèndum?
Seria increïble, estaria totalment fora de control. Seria la primera vegada que algú és posat a la presó per permetre a la gent votar. Portar a terme una votació no és un crim. Mai pot ser un crim a la Unió Europea. Tindria moltes conseqüències. Si aleshores la Unió Europea no reacciona, jo ja no ho sé res més. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat