La reforma laboral s'està convertint en tot un repte pel govern espanyol. Si ja està sent prou complicat pactar-la amb els agents socials, l'últim contratemps per a Pedro Sánchez és que la Comissió Europea (CE) ha instat a l'Estat perquè aprovi la reforma abans que acabi l'any. Per altra banda, aquesta petició de Brussel·les coincideix amb el pla de recuperació que es va acordar amb la Unió Europea, encara que els terminis són "indicatius". "Nosaltres animem a les autoritats espanyoles a respectar el termini previst pel pla i a adoptar la reforma del mercat de treball en el quart trimestre d'enguany conforme als compromisos enunciats", ha assegurat la portaveu comunitària Arianna Podestá en roda de premsa aquest divendres.

A més, la portaveu ha recordat que, en general, els estats han d'implementar els seus plans tal com van ser aprovats pel Consell en aquesta decisió d'execució, que fixa els objectius i dates "clares" per a complir-los. "Els terminis esmentats són efectivament indicatius, però és important que tots els estats membres facin tot el possible per a garantir la posada en marxa en temps útil de les reformes i inversions a les quals s'han compromès", va afegir.

No hi haurà pròrroga

Podestá ha respost així a una pregunta feta arran d'una informació publicada aquest mateix divendres per El Español on s'afirma que la Comissió hauria ofert una "pròrroga" a Espanya per a aprovar una reforma laboral de consens. En aquest sentit, la portaveu ha assenyalat que, si bé correspon als estats membres decidir quan presenten una sol·licitud de pagament per a rebre un tram dels fons europeus, només poden fer-lo dues vegades a l'any, per la qual cosa la Comissió els insta que ho facin només una vegada que s'hagin completat els objectius vinculats a aquesta etapa específica.

"Espanya s'ha compromès a implementar un paquet ampli de reformes de la llei de treball que donaran suport a la creació d'ocupació, tenint en compte la segmentació del mercat de treball i posant en equilibri la necessitat de flexibilitat i seguretat. És essencial que això es faci conforme als objectius i descripcions de la decisió del Consell", ha insistit la portaveu.

La negociació de la reforma laboral

Pel que fa a la negociació de la reforma laboral, sabem que fa mesos que està sobre la taula i que el govern espanyol està treballant-hi amb els sindicats i la patronal, però encara no han aconseguit acostar prou les posicions ni pactar res de res. Aquesta reforma serà clau per tal de rebre els fons europeus, ja que és un dels objectius que s'ha de complir per a poder rebre un segon tram de 12.000 milions d'euros dels Next Generation.

Les últimes declaracions del govern espanyol respecte de les negociacions van venir per boca de la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, que va assegurar, ja fa quasi un mes, que hi havia un diàleg "dinàmic" en el qual "es van proposant i negociant textos", i va destacar que l'objectiu és tancar un acord per la reforma laboral recolzat per sindicats i patronals.

Concretament, Calviño es referia a l'última proposta sobre contractació temporal que l'Executiu espanyol va plantejar per tal de seduir a la patronal i que plantejava la possibilitat de contractes temporals per a activitats ocasionals per una durada màxima de tres mesos i amb límits segons la grandària de l'empresa.

Ara bé, aquesta última proposta va caure en sac foradat perquè menys de 24 hores després, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, va rebutjar-la fulminantment. Concretament, el líder dels empresaris va rebutjar els límits a la contractació temporal de tres mesos en unes declaracions als mitjans on va assegurar que el problema de la temporalitat "no se soluciona amb un percentatge". "No sé què es pretén tractant de castigar" les empreses cada vegada que es fa un contracte temporal, per exemple, d'un cambrer extra per a un esdeveniment, va sentenciar Garamendi.