La defensa de l'examant del rei emèrit contraataca. La defensa de Corinna Zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, l'examant del rei emèrit, ha argumentat davant del Tribunal Superior de Londres que Joan Carles I no pot emparar-se en la immunitat perquè no es cap d'Estat, és financerament independent i viu separat de l'actual rei Felip VI.

Aquesta argumentació va ser presentada per la defensa de Corinna en la cort de número 76 de la Quueen's Bench Division del Tribunal Superior, en la segona jornada del cas relacionat amb la demanda que ha interposat Corinna contra Joan Carles per haver sigut víctima d'un presumpte assetjament des del 2012.

Causes obertes contra Joan Carles

A Joan Carles li desborden les causes judicials: darrers moviments de la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, en la investigació al rei emèrit Joan Carles. Concretament, la pròrroga decretada per Delgado d'una de les diligències prejudicials sobre l'antic rei ha estat considerada "precipitada i innecessària", com l'han qualificat fonts consultades pel digital El Confidencial. Es tracta d'una decisió arriscada, que fonts properes només atribueixen a dos possibles motius: allunyar la polèmica de la casa reial abans del discurs nadalenc de Felip VI o orquestrar les primeres passes d'una possible "operació retorn" de Joan Carles I.

Dos motius de pes que podrien justificar les accions de la fiscal general, perquè la dilatació del procés contra el Borbó és "incomprensible i no s'ajusta a la normativa interna del Ministeri Fiscal, que estableix l'excepcionalitat de les pròrrogues en aquests procediments segons la conclusió 11 de la Circular del 2013".

Tot i els dubtes que generen les accions de la fiscal general, el fet és que endarrerint l'arxivament de la causa el que s'aconsegueix és retardar el moment en què l'exoneració de la Fiscalia obligaria la casa reial i el govern espanyol a oferir-li tornar quan ell volgués, ja que quedaria lliure de les sospites que el van fer marxar a Abu Dabi l'agost del 2020. 

Tornar amb condicions

Fonts properes a la casa reial han informat El Confidencial que l'emèrit, tot i la llarga de llista d'escàndols que acumula sobre, no vol tornar a Espanya si no és amb certes condicions. Unes condicions que encara tensen més les relacions entre els Borbons. 

La primera condició de la llista de Joan Carles seria allotjar-se en el que considera "casa seva", el palau de la Zarzuela. Una opció que la casa reial no exposa i que incomoda profundament el govern espanyol, ja que auguren que desencadenaria un debat públic que els passaria factura. 

Els interlocutors entre el rei emèrit i la casa reial haurien comunicat una altra condició de l'antic monarca: si és exonerat, hauria de recuperar el seu estatus del 2019. És a dir, tornar a rebre una copiosa assignació econòmica pel fet de ser el rei emèrit. Aquesta petició tampoc entra en els plans de La Zarzuela.

 

Imatge principal: Rei emèrit Joan Carles ACN