L'independentisme institucional i civil ha sortit poques hores després que la Guàrdia Civil detingués un grup d'empresaris vinculats al procés per denunciar l'operatiu i mostrar "unitat davant la repressió".

En un breu acte organitzat per l'Assemblea i Òmnium a la plaça Sant Jaume de Barcelona, els màxims representants polítics del moviment s'han fet una foto conjunta davant del Palau, volent mostrar unitat davant aquest nou atac de l'Estat espanyol. 

El primer en dirigir-se als assistents i els mitjans ha estat el president Quim Torra entre crits de "president". "En plena pandèmia ens tornem a trobar que l'Estat dialoga en forma de detencions, és una aberració. Els esforços s'han de posar en salvar vides", ha exigit. 

"Independència companys. No ens en sortirem si no és així. Hem d'exercir la força que ens heu donat. Que se senti la veu dels independentistes catalans a tot arreu", ha reivindicat.

Tot seguit ha parlat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que ha anunciat que el Govern ha posat els seus serveis jurídics a disposició dels detinguts que treballen per l'Executiu. "Volem manifestar la preocupació per aquest operatiu. Massa sovint hem vist coses així que han acabat en res", ha denunciat.

Acompanyant Budó i Torra en nom del Govern també hi era el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, tot i que no ha fet cap discurs.

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha qualificat el dia d'avui de "nova jornada de vergonya democràtica". "No s'atura la voluntat de l'Estat de perseguir la dissidència. L'únic objectiu de l'Estat és la persecució política. Fa temps que tenim el nostre president a la presó i avui sumem noves persones reprimides", ha criticat. "Cal urgentment que tornem a demostrar que tenim un projecte polític guanyador per emancipar-nos", ha instat.

Per la seva banda, la presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, ha cridat a "no enganyar-se", assegurant que les detencions es produeixen pel fet de ser independentistes. "És per això que els persegueixen i que els han detingut", ha apuntat.

Els matisos dels partits

Per part de JxCat ha parlat la diputada i líder de la formació a Barcelona, Elsa Artadi, que ha acusat l'Estat de "buscar la mort civil de l'independentisme" i d'utilitzar les detencions "per tapar que ahir va ser 27 de setembre [tercer aniversari de la declaració d'independència] i les festes de les elits madrilenyes". "La taula de diàleg no serveix per acabar amb la repressió", ha afegit.

Per la seva banda, Marta Vilalta, secretària adjunta d'ERC, ha fet una crida a no caure en la desunió i divisió. "Això és el que busca l'Estat", ha aclarit. Durant Ha estat aleshores quan un petit grup de persones que hi havia concentrades seguint l'acte han llançat alguns crits contra la taula de diàleg amb l'Estat i contra ERC.

"Fora la taula de diàleg!", "No dialogueu!", han cridat. Després també s'ha sentit algun crit contra el partit que presideix Oriol Junqueras: "Sou còmplices, traïdors, botiflers!".

"Crideu, crideu tant com vulgueu. La solució del conflicte passa per l'amnistia i l'autodeterminació", ha reivindicat una Vilalta que ha conclòs la seva intervenció entre crits i aplaudiments.

El portaveu de la CUP al Parlament, Carles Riera, ha exigit "l'alliberament immediat" dels detinguts i ha dit que l''únic camí és el de la llibertat". "Guanyar la independència i l'amnistia. Mobilització, unitat antirepressiva i exercir els nostres drets, assolir la República independent", ha reivindicat.

El líder de Demòcrates, Antoni Castellà, ha estat el més contundent assegurant que "cal un Govern que controli el territori i aixequi la declaració d'independència". "Qualsevol intent de diàleg amb l'Estat ha fracassat. Davant de la via unilateral de la repressió només queda la via unilateral de la independència", ha exclamat entre aplaudiments dels concentrats.

Per últim, el president del PDeCAT, David Bonvehí, ha comentat que "és important que tots els matisos de l'independentisme fem un acte conjunt per denunciar la repressió". En referència als empresaris detinguts, el líder del partit ha explicat que "són bones persones, patriotes que han ajudat al procés independentista".