Enric Millo, exdelegat del govern espanyol a Catalunya i actual secretari general d'Acció Exterior a la Junta d'Andalusia, ha considerat que el discurs independentista està tornant al to de 2016, fet que considera "tornar a la casella de sortida". "Estava veient una evolució els darrers anys que semblava que es normalitzava la situació. Crec que el fracàs independentista del 2017 va provocar molta frustració i va desinflar la capacitat de mobilització. També em sembla que tornem als discursos i proclames de 2016". 

Respecte a l'amnistia, Millo s'ha posicionat en la línia de la resta del seu partit (PP) i l'ha rebutjat radicalment. "Des de punt de vista ètic i moral crec que és inacceptable, no tinc cap inconvenient en perdonar, però tal com es planteja no es tracta de perdonar sinó com l’estat hagués de demanar perdó", ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio. Millo ha assegurat que voldria participar en la manifestació convocada per Societat Civil catalana (SCC) contra l'amnistia el pròxim 8 d'octubre, però, per motius personals, no sap si li serà possible. 

"L'únic responsable és Carles Puigdemont"

Millo era delegat del govern espanyol durant l'1-O i ha afirmat que va fer tot el possible per evitar que el referèndum es produís. Ha afirmat que va tractar de negociar amb el Govern del moment, però aquesta no volia. A més, ha retret que aquell Executiu tenia una "actitud molt xulesca afirmant que l'Estat no s'atreviria a aturar-los".

Respecte a la repressió de l'Estat espanyol al referèndum de l'1-O, Millo s'ha rentat les mans respecte a les càrregues policials i ha assenyalat a Carles Puigdemont: "L'únic responsable és Puigdemont, és qui va convocar un acte il·legal. Jo li vaig demanar que desconvoques aquest acte il·legal. Ell va optar per fer el que no s'havia de fer". Preguntat sobre les declaracions de l'excomisari José Manuel Villarejo on assegurava que els responsables d'ordenar les càrregues va ser Joan Ignació Zoido, exministre d'Interior, Millo ho ha descartat. A més, ha tret credibilitat al testimoni de Villarejo. 

Millo fa temps que no viu a Catalunya, ja que la seva feina actual l'ha dut a desplaçar-se a Andalusia. Justament, ha remarcat com va agrair el canvi que li va dur aquesta feina, tenint en compte que quan va marxar de Catalunya sentia molta pressió. "En aquell moment la meva vida a Catalunya no era tot el tranquil que és aquí, pel carrer hi havia gent que m’insulta i no era agradable i aquí em vaig trobar una actitud totalment diferent i és un avantatge", ha explicat i ha afegit que no li cal cap reconeixement pel seu paper durant l'1-O. Des del maig de 2019, Millo és secretari general d'Acció Exterior a la Junta d'Andalusia.