El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha defensat aquest dimarts que no hi ha presos polítics a Catalunya, ja que considera que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez no han entrat a presó per les seves idees, “sinó pels seus actes”.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Millo ha explicat que la concentració davant del Departament d’Economia del passat 20 de setembre no va ser “únicament pacífica” tal com, assegura, li van fer arribar agents de la Guàrdia Civil presents en l’operatiu.

Sobre el paper de Sànchez i Cuixart, Millo creu que no es pot considerar com a “pacífic” pujar-se a un cotxe de la policia, i ha defensat que les crides es poden fer per altres vies. “Sabien que els seus actes podrien entrar en col·lisió amb la legalitat”, ha assegurat, per afegir que això “deixa constància que ningú està per sobre de la llei”. El delegat del govern espanyol també ha recordat que la Guàrdia Civil “estava fent escorcolls per ordre d’un jutge” i que hi havia persones que “impedien que la policia fes la seva feina”.  

Millo també ha defensat que la decisió de la jutgessa no té res a veure amb el govern espanyol, i que “la nostra obligació com a demòcrates és deixar que els jutgis actuïn”. En aquest sentit, també creu que les accions judicials no han d’interferir en el procés polític que han d’abordar els governs català i espanyol.

“L’objectiu del 155 és garantir l’autogovern”

El dirigent del PP Català ha defensat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hauria d’aclarir “que no es va declarar la independència”, i ha insinuat que el pas següent podria ser una trobada entre tots dos governs, com va proposar aquest dilluns el cap de l’Executiu català.

En aquest sentit, Millo considera una “segona oportunitat” el termini fins aquest dijous atorgat pel president espanyol Mariano Rajoy a Puigdemont per contestar.

En cas que el govern espanyol no rebi la resposta que espera, Millo no hi veu “altre remei” que aplicar l’article 155, que defensa que no és per suspendre l’autonomia, sinó per “garantir l’autogovern”. “Políticament, el meu objectiu és defensar l’autonomia de Catalunya”, ha sentenciat.

Defensa de l’actuació de la Guàrdia Civil

Sobre les càrregues policials de l’1 d’octubre, Millo ha assegurat que l’actuació va ser “100% professional”, malgrat que reconeix que la situació va ser “dramàtica”.

Així, afegeix que va demanar al Departament de Salut la llista de ferits, però que la resposta va ser “negativa”.