Compte enrere per les eleccions a Galícia d'aquest diumenge 18 de febrer i això només vol dir una cosa: allau d'enquestes i competicions per veure qui s'apropa més als resultats definitius. Si bé un dels gurus més coneguts a l'hora de fer previsions electorals és el director del CIS (Centre d'Investigacions Sociològiques), José Félix Tezanos, hi ha un altre nom que li fa la competència i aquest és Narciso Michavila, el president de GAD3. Aquesta empresa de demoscòpia fa enquestes per a mitjans com l'ABC, Telecinco i per al mateix Partit Popular, entre molts d'altres.

🔴 Resultats Eleccions a Galicia 2024, DIRECTE | Escrutini, recompte i qui va guanyant

🔴 Eleccions a Galícia 2024, DIRECTE | Votacions, enquestes i última hora dels candidats

🗳️ Eleccions Galícia 2024: candidats i claus dels seus programes


📆 Eleccions a Galícia 2024: data, calendari electoral i horaris


Tezanos i Michavila competeixen per veure qui encerta els resultats gallecs i més després de la patinada de GAD3 el 23-J, quan es va quedar molt lluny d'encertar els resultats de les eleccions espanyoles; tant que va haver d'admetre l'error públicament. El 23-J GAD3 afirmava una majoria absoluta de PP i Vox i no va passar. El CIS no ho veia igual i li va comportar moltes crítiques del PP que van acusar Tezanos d'inflar els resultats per tal que fossin favorables a l'actual president espanyol, Pedro Sánchez. Qui més es va creure els resultats de GAD3 era el PP, ja que és sabut que Michavila té contacte directe i estret amb Feijóo el qual es va creure una realitat que no existia; la que es desprenia de les prediccions de GAD3. La campanya de Feijóo sempre tenia en compte les pistes que li facilitava Michavila en els seus pronòstics, tant que fonts populars explicaven a El Español, l'endemà del 23-J, "les converses molt freqüents" entre el sociòleg i el nucli dur de Feijóo. Els populars confiaven en Michavila perquè havia encertat molt en els resultats de les municipals i autonòmiques que es van celebrar el 28 de maig.

Aquest dilluns el CIS, per tercera vegada consecutiva, torna a posar en perill la majoria absoluta del PP a Galícia, fet que li faria perdre el govern gallec. Segons l'estudi que va fer entre el 4 i el 7 de febrer, el PP obtindria entre 34 i 38 diputats (38, majoria absoluta), amb el 42,2% dels vots, exactament els mateixos resultats que a l'últim baròmetre. En canvi, el BNG va a l'alça i el CIS li dibuixa entre 24 i 31 diputats (22-26 a l'últim estudi) amb una intenció de vot del 33,4% (32,9 a l'últim baròmetre). El PSOE continua estancat i a la baixa, amb entre 9 i 14 diputats (13-15 a l'últim) i el 18,1% dels vots (20,1%). Una visió d'allò més diferent és la que també ha plantejat aquest mateix dilluns el director de GAD3 durant una entrevista a la COPE.

La predicció de Michavila

El director de GAD3 ha assegurat que fa temps que anticipa que els resultats seran de 39 escons per al PP (un més de la majoria absoluta), però encara segueix i augura que potser els resultats encara seran millors per als d'Alfonso Rueda, ja que, creu, "el PP està fregant un escó més en cada una de les quatre províncies". Actualment, el PP té 14 escons per la Corunya, 9 per Lugo, 8 per Ourense i 11 per Pontevedra. Així doncs, Michavila aposta per, com a mínim, 39 escons pel PP i, per tant, uns resultats millors que els que va aconseguir Feijóo el 2020, de 42 diputats, sempre que es compleixi la predicció d'un escó més a cada província.

La pífia del 23-J

El passat 23 de juliol es van celebrar eleccions a l'estat espanyol i les enquestes es van equivocar, sobretot les de GAD3, fet que va portar l'empresa a admetre un mal càlcul. Michavila preveia una victòria del PP amb un 37,1% dels vots i un PSOE molt allunyat amb un 28,5% dels vots. Els resultats van ser molt diferents, Michavila atorgava entre 11 i 17 escons més dels obtinguts a Feijóo i a Pedro Sánchez entre 7 i 13 menys; de fet, només la va encertar amb Vox, a qui atorgava entre 29 i 33 escons (en va aconseguir 33). L'error va portar GAD3 a assumir "la desviació de la predicció" i a felicitar "els instituts que han sabut veure l'escenari actual".

En el cas del 23-J qui sí que va estar més encertat va ser el CIS de Tezanos, ja que la seva última enquesta atorgava un 30,8% del vot al PP, amb un marge d'error d'un punt més o menys. Finalment, els populars van obtenir un 33%. Més a prop es va quedar del resultat que va atorgar al PSOE i que va ser objecte de crítica per part de l'oposició durant la campanya acusant l'organisme d'"inflar" el resultat de Sánchez. El CIS va augurar un 32,2% del vot per al líder socialista amb el mateix marge d'error, i finalment es va quedar en 31,7%.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!