Molts espanyols són partidaris d'un enduriment de la política del govern espanyol cap a Catalunya. Gairebé la meitat dels espanyols (el 47,7 %) són partidaris que el govern espanyol apliqui immediatament l'article 155 de la Constitució a Catalunya, i la majoria (el 58,6 %) desitgen una intervenció de la Generalitat "més intensa" que la que es va aplicar l'octubre del 2017, segons una enquesta que publica avui ABC.

D'aquesta mostra, realitzada per GAD3 entre els passats dies 10 i 14 de desembre a partir d'un miler d'entrevistes, es desprèn que el 77 % dels ciutadans desaproven la política del govern de Pedro Sánchez amb Catalunya, 8,7 punts més que el rebuig que suscitava fa tres mesos.

A més, gairebé set de cada deu enquestats (el 67,5 %) estan a favor que es convoquin eleccions generals "com més aviat millor", i una mica més de la meitat (el 50,3 %) opinen que el canvi de govern central i la formació d'un Executiu socialista està sent negatiu per a Espanya, davant el 30,5 % que el veuen positiu.

El 69,5 % dels entrevistats van suspendre la gestió econòmica i d'ocupació del govern de Sánchez i també van considerar "desafortunada" la seva política en matèria d'immigració (el 69,6 %); pensions (el 60,7%); reducció del dèficit (el 54,7 %) i política exterior (el 41,0 %).

Respecte a les últimes eleccions a la Junta d'Andalusia, el 67,1 % van coincidir que el 2 de desembre es va votar pel canvi i el 57,9 % es van mostrar partidaris que el PP busqui l'ajuda d'altres forces polítiques per formar govern.

Un 60,1 % veuen "incoherent" que el PSOE critiqui un pacte amb Vox a Andalusia quan a nivell nacional van pactar amb PDeCAT, ERC i Bildu.

Quant al suport que cada partit dona a la Constitució, és el PP, segons els enquestats i en una escala de 0 a 10, el que amb 6,8 punts dona més valor a la Carta Magna, seguit de Ciutadans (6,7), PSOE (6,2), Vox (4,5) i per darrere apareixen Podemos (4,1) i en últim lloc els partits independentistes (2,9 punts).