Un 61,1% dels catalans, per diversos -i dispars- motius, avala que els partits independentistes catalans tornin a donar de nou el seu suport a una eventual investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern espanyol després de les eleccions generals de 28-A. Aquest és el resultat de l'enquesta preelectoral elaborada per Feedback per a El Nacional  just quan falta un mes per a la celebració dels comicis.

Sánchez va desallotjar de la Moncloa el seu antecessor, Mariano Rajoy, gràcies al triomf d'una moció de censura que, a més del PSOE, va aplegar el suport de Podemos i les seves confluències i els partits independentistes catalans, ERC y PDeCAT, el PNB i Bildu. Era l'1 de juny del 2018. Nou mesos després, i davant la impossibilitat de tirar endavant els pressupostos de l'Estat per manca de suports, Sánchez va dissoldre les cambres i va anticipar les eleccions per al proper 28 d'abril, a un mes de les europees, municipals i autonòmiques en 13 comunitats del 26 de maig.

Ara bé. No tots els consultats creuen que l'independentisme, que el 28-A concorre amb les llistes d'ERC, JxCat i el Front Republicà ha de donar suport a una reelecció del candidat del PSOE per les mateixes raons. Així, un 36,0% creu que ho ha de fer per evitar un govern de drets -el possible tripartit a l'andalusa PP-Cs-Vox-, mentre que un 15,2% hi dona suport "per aconseguir el referèndum" i fins a un 9,9% no hi posa cap condició. Per contra, el 29,5% creu que l'independentisme no ha de tornar a votar sí a Sánchez en cap cas.

De fet, la majoria dels consultats no han paït bé el rebuig dels independentistes als pressupostos que va presentar Sánchez. Un 35,6% ho valora "malament" i "molt malament", mentre que un 21,8% troba "regular" aquella decisió. Per contra, el 33,6% la veu "molt bé" o bé".

Pel que fa al paper que haurien de tenir els partits independentistes al Congrés hi ha també divisió entre els consultats. Un 38,7% es declara partidari de "condicionar al màxim el futur govern d'Espanya i defensar inversions a Catalunya" fins que no es produeixi la independència, que considera un objectiu "a mig termini". Un  altre 22,8% també és partidari de la implicació amb la governabilitat espanyola, però "només a canvi que es pugui celebrar un referèndum a Catalunya". 

Per contra, un 13,7% consideren que l'independentisme no hauria d'entrar en cap negociació "perquè a Madrid ja no hi ha res a fer". Sumats als que ho condicionen al referèndum, totalitzen un molt elevat 36,5%. Al seu torn, un 21,7% rebutja totes les anteriors opcions.

L'enquesta preelectoral de Feedback també analitza les preferències de l'electorat quant als pactes postelectorals. L'opció preferida (38,7%) torna a ser, precisament, la que va permetre el triomf de la moció de censura de Sánchez, és a dir, una suma del PSOE amb Podemos i els grups independentistes.

El PSOE encapçala també la segona opció més valorada, un acord limitat als socialistes i a Podemos (21,9). Per a un altre 15,4% Sánchez hauria de pactar amb el líder de Cs, Albert Rivera.

Totalment a l'altra banda de les preferències ideològiques, un 8,5% es decanta per un pacte del PP i els gtaronges i només un 3,0% avala el tripartit entre el PP, Cs i els ultres de Vox.