La suma dels diputats d’Units Podem i PSOE superaria, el 26-J, les candidatures de PP i Ciutadans, segons una enquesta de Convergència a la qual ha tingut accés El Nacional. Segons aquestes dades, el PP, tot i conservar el primer lloc als comicis, perdria 6 diputats i Ciutadans només en guanyaria 1, mentre que la candidatura que encapçala Iglesias, amb 88 escons, passaria per davant del PSOE. L’única opció perquè el PP es pogués mantenir a la Moncloa seria una gran coalició amb els socialistes de Pedro Sánchez.

Pel que fa a Catalunya, l’enquesta assenyala que En Comú Podem, els socis catalans d'Iglesias, consolidarien la primera posició amb un increment de dos diputats (14), seguida de CDC (9), que n'aconseguiria un més que ara. ERC (8) i PSC (7) obtindrien un menys cadascun, C's en sumaria un (6) i el PP en perdria dos (3).

'Sorpasso' de Podem i IU

Segons aquestes dades, la pèrdua de sis diputats del PP deixaria la candidatura de Rajoy amb 117 escons. Enfront d’aquests, la llista de Pablo Iglesias afegia a la suma dels 69 diputats de Podem i els dos d’IU aconseguits el 20D, 17 escons més, i passaria per davant del socialista Pedro Sánchez, que amb una caiguda d’11 diputats quedaria situat en 79.

El creixement d’UP es deuria no tant a un creixement percentual del vot, sinó al benefici que comporta presentar-se conjuntament Podem i IU, la qual cosa permet treure major profit dels vots i sumar diputats de majors restes.

Per contra, Ciutadans creixeria percentualment més que UP però només aconseguiria sumar un diputat als 40 aconseguits el 20-D, atès que les majors restes li fan perdre tres diputats que té actualment. Per contra, guanyaria 4 escons per altres circumscripcions, la qual cosa compensaria les pèrdues i li permetria sumar un escó als aconseguits l'any passat.

Gran coalició

En aquest context, serien UP i PSOE els qui podrien sumar una majoria per fer Govern, tret que els socialistes s'avinguessin finalment a la gran coalició que han desestimat durant les negociacions posteriors al 20-D i acceptessin pactar la presidència amb el PP.

La previsió d’aquesta enquesta es basa en una participació 4 punts més baixa que la del 20-D, quan es va registrar un 73,2% de votants.

Catalunya

Pel que fa a Catalunya, la candidatura que encapçala Xavier Domènech creixeria dos diputats. Un per la circumscripció de Tarragona que perdia el PP i un per Barcelona que ara tindria ERC. L’escó que sumaria Convergència seria a costa del PSC a la circumscripció de Lleida, mentre que també Ciutadans sumaria un diputat que arrabassaria al PP a Barcelona, amb la qual cosa la candidatura de Jorge Fernández quedaria en darrera posició amb 3 escons.

Igualment a Catalunya la previsió assenyala un descens de la participació. Del 71% de votants que es va registrar el 20-D baixaria fins al 67%.