El president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, és el candidat preferit per encapçalar l'espai de Junts per Catalunya (JxCat) en les properes eleccions catalanes, segons els resultats d'una enquesta de l'Institut Feedback per a ElNacional.cat sobre l'escenari polític català. A la vegada, els enquestats situarien en el número dos de la llista, fent tiquet amb Puigdemont, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, o bé l'empresari i president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell.  

L'enquesta es basa en una mostra de 800 entrevistes telefòniques fetes entre el 29 de juny i el 2 de juliol i té un marge d'error del 3,54%. L'estudi s'ha dut a terme en ple procés de debat sobre el futur de l'espai de JxCat, marca electoral que ha agrupat fins ara el PDeCat —formació sucessora de l'antiga Convergència—, la Crida i independents. Puigdemont, que va liderar JxCat a les eleccions al Parlament del 2017 i les europees del 2019, ha anunciat la creació d'una nova organització política, el congrés de la qual se celebrarà el 25 de juliol, davant la negativa de la direcció oficialista del PDeCat, que presideix David Bonvehí, a diluir-se en una nova JxCat.

En aquest context, i a la pregunta de qui creu que seria el millor candidat a la presidència de la Generalitat per a l'espai de JxCat, un 38,4% dels consultats tria Puigdemont. El segueixen en les preferències el conseller Puigneró, amb un 11,4% i Canadell, amb un 6,1%. Ja a molta distància apareix l'actual conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, amb un 3,6%. Un 40,4% dels enquestats assenyala "altres candidats" o declara que "no ho sap". 

Per gèneres, Puigdemont seria el millor presidenciable de JxCat per al 42% de les dones i el 35,5% dels homes. Per grups d'edat, destaca el suport al president a l'exili de la franja més jove de la mostra, els enquestats d'entre 18 i 24 anys, amb un 62%.

Pel que fa al record de vot a les eleccions del 2017, Puigdemont obté el màxim de suport com a número 1 entre els electors de JxCat, amb un 59%; un 10,2% trien Canadell, un 8,9% Puigneró i un 5,5% Calvet, mentre que un 16,4% opta per altres candidats o no ho sap. Puigdemont és també el millor candidat possible de JxCat per al 54,8% dels votants d'ERC i el 28,4% dels de la CUP. En canvi, Puigneró és el que més suport obté entre els electors del PSC.

El tàndem amb Puigdemont

En un segon nivell, l'estudi demana ja només als enquestats que han triat Puigdemont com a primer candidat (és a dir, el 38,4% del total de la mostra), qui hauria de fer tàndem amb ell i anar de dos a la candidatura de JxCat. Davant d'això es produeix un quasi empat en les preferències entre Puigneró i Canadell. El 36,3% creu que el conseller hauria de fer tiquet amb Puigdemont i el 35,8% considera que el segon hauria de ser el president de la Cambra. El tercer possible número dos és Calvet, que obté el suport d'un 28,0% dels enquestats. 

Canadell és el candidat preferit per fer tàndem amb Puigdemont per al 57,7% dels enquestats d'entre 18 i 24 anys, així com per al 49,9% dels de més de 65. Puigneró és el preferit per al 50,4% dels enquestats d'entre 25 i 44 anys i Calvet ho és per al 49,6% dels d'entre 45 i 64.

Pel que fa al record de vot a les anteriors eleccions catalanes, el 56% dels electors de JxCat aposta per Puigneró com a número dos de la llista de Puigdemont, el 38,5% ho fa per Canadell i el 5,5% per Calvet. Calvet és el preferit del 42,6% dels d'ERC, seguit de Puigneró (34,1%) i Canadell (23,3%). Quant a la CUP, el 100% dels que declaren haver-la votat creuen que Canadell és el millor segon per a Puigdemont.  

Imatge: Carles Puigdemont a l'acte del Consell de la República a Perpinyà el 29 de febrer del 2020 / EFE