Un de cada dos barcelonins creuen que l'evolució global de la ciutat ha empitjorat o ha empitjorat molt en els últims quatre anys, els corresponents al mandat de l'actual alcaldessa i líder de BComú, Ada Colau. I un de cada 3 fins i tot anirien a viure fora de Barcelona si poguessin, la qual cosa és un altre indicador clar de malestar amb la marxa de la ciutat.

Aquest és el resultat d’una enquesta elaborada per l’Institut Feedback d’Investigació Aplicada per a El Nacional.cat quan falten justament 3 mesos per a la celebració de les eleccions municipals del 26 de maig. El sondeig dona la victòria als comicis a ERC i desplaça al quart lloc BComú.

 

La percepció global de l'evolució de Barcelona és molt negativa. Segons les dades del sondeig, un 50,4% dels barcelonins creuen que la ciutat ha empitjorat o ha empitjorat molt. Un 24,4% responen que la ciutat està "igual" que fa quatre anys. I només un 23,8%, menys d'1 de cada 4, consideren que "ha millorat molt" o "ha millorat" durant l'etapa de Colau al capdavant del govern municipal.

 
 

Viure a 50 km de Barcelona

En aquest context de descontent amb l'evolució global de la ciutat, un 32,8% dels enquestats, tots ells barcelonins de més de 18 anys, afirmen que els agradaria anar a viure fora de la capital catalana. Aquest percentatge representa unes 430.000 persones, el que dona idea de la magnitud del descontent i/o el desig de millora del lloc actual de residència. Per contra, un 64,4% declaren que no anirien a viure fora de Barcelona i el 2,8% restant que "depèn" o no respon.

Igualment significatiu és el resultat de la pregunta sobre a quants quilòmetres de distància de Barcelona estarien disposats a viure els enquestats que expressen el desig de migrar de la ciutat. Així, un 49,4% -el percentatge més elevat- està disposat a allunyar-se fins a més de 50 quilòmetres, mentre que un 12,0% aniria a viure entre 40 i 50 quilòmetres de distància. Els que es quedarien relativament més a prop -l'equivalent a la primera corona metropolitana-, entre 30 i 40 quilòmetres de distància, són l'11,9%. Un 12,9% s'hi allunyaria entre 20 i 30 quilòmetres i un 8,7% un màxim de 20 quilòmetres.

Fitxa tècnica. La mostra és de 800 enquestes telefòniques realitzades entre el dilluns 18 i el dijous 21 de febrer a població empadronada a Barcelona i amb dret a vot a les eleccions municipals. El marge d’error total possible és +3,53% amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2 i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50)