Habitualment, els dilluns el diari La Razón ofereix una enquesta amb previsions de com quedaria el Congrés dels Diputats en cas de noves eleccions legislatives. Aquest diari acostuma a enfocar l’enquesta com una crítica a la gestió del govern espanyol o bé com una possibilitat que allò que anomenen ‘centredreta’ —que inclou els ultres de Vox— pugui arribar a la Moncloa.

Aquest dilluns, però, l’enquesta que ofereixen té alguns problemes. Segons el gràfic del diari, publicat a la portada de paper, els resultats no quadren per enlloc. Potser només es tracta que no s’ha publicat el definitiu, però el fet és que el text, és a dir, la interpretació que en fa el diari, no quadra amb el diagrama de com quedaria el nou Congrés.

larazon

Per començar, el diari del comissari honorífic Francisco Marhuenda titula en portada que "Sánchez-Iglesias perden un milió de vots en un any", però el que revela el gràfic és molt més gros. De fet, segons les coloraines d’aquest diari, una coalició de la ultradreta i aliats —Vox, PP i Cs— sumaria, atenció: 177 escons en la banda baixa dels resultats, prou per titular per aquí, oi? Bé, es deu tractar d’un error, perquè segons el gràfic, PSOE i PP empatarien en percentatge de vots —26,8%— i projecció d’escons —112/113—. Això sí, la franja de color dedicada als vots del PSOE és molt més gran que la que correspon al PP i això que el resultat és, aparentment, el mateix.

ERC, entre 2 i 13?

Els errors, però, no acaben aquí. La projecció d’escons per a ERC és probablement la més absurda de la història de les enquestes preelectorals, amb una forquilla de 2 a 13 escons. Increïble en el sentit literal de la paraula.

enquesta larazon

Gràfic electoral publicat per 'La Razón'

A més, si fem anar la calculadora, observarem que sumant tots els escons per la banda baixa, s’arriba a un resultat de 351 diputats, un més dels que tenen cadira al Congrés. I sumant els tants per cent previstos, s’arriba a un 100,2 per cent de vots.

El despropòsit queda mínimament aclarit en un text que parla d’altres xifres, entre les quals es destaca una eventual reculada de la coalició de govern i la possibilitat que les dretes espanyoles puguin sumar fins a 165 escons, molt per sobre dels 151 actuals però encara prou lluny dels 175 necessaris per governar.

enquesta larazon corregida

Hores després, el gràfic ha sortit rectificat.