El negociador de Sumar, Jaume Asens, ha firmat que el PSOE ha acordat la llei d'amnistia per necessitat, no per convicció. "Ho fa per oportunitat. Creu que és un mal menor. I nosaltres creiem que val la pena fer-ho per convicció perquè és una oportunitat per tornar a fer política amb majúscules", ha sentenciat en una entrevista a RTVE. El líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, ha respost a Asens, negant que el seu partit s'hagi mogut per oportunisme. "La meva convicció és que fem el que hem de fer i apel·lo a la confiança de la ciutadania", ha declarat Illa en una entrevista a TVE. 

🔴 Acords per a la investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Última hora de la llei d'amnistia

El primer secretari del PSC ha remarcat que la seva formació han arribat a un acord sobre la llei d'amnistia "per convicció" i ha destacat la necessitat d'una llei d'amnistia amb l'objectiu de "treballar pel retrobament i deixar enrere uns anys que no han estat bons per a Catalunya".

Una "etapa postprocés"

Respecte a la llei d'amnistia, Asens l'ha marcat com el detonant d'"una nova etapa postprocés". "La política s'habilita, torna a ser protagonista i, per tant, l'etapa de bloqueig del procés evidentment ha passat a millor vida", ha sentenciat. Tanmateix, ha apuntat que creu que el jutge Pablo Llarena demanarà al TC que suspengui l'amnistia pel cas de Carles Puigdemont mentre l'alt tribunal no es pronunciï sobre el contingut de la llei. Respecte a Puigdemont, ha augurat podria tornar el 2024, "segurament". 

La sorpresa del PSOE

El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, s'ha mostrat sorprès per les reaccions d'alguns jutges davant la llei d'amnistia, sense haver-la ni tan sols vist. "No s'ha fet públic ni el text", ha subratllat López, en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha qüestionat: "Per què és inconstitucional?", ha preguntat per després afegir que l'expresident José María Aznar va indultar 1.400 persones en un sol dia sense donar cap argument.

Sense concretar el calendari, Patxi López dona per fet que aquesta setmana hi haurà amnistia, investidura de Pedro Sánchez i nou govern. "Aquesta setmana ho hauríem de veure tot", ha assegurat. Pel que fa a la llei d'amnistia, el portaveu socialista ha dit que està tancada, però que volen que també tingui l'aval de la resta de grups parlamentaris que permetran la investidura. Per tant, no es tracta de seguir negociant el contingut de la llei sinó de convèncer la resta de grups. "Quan tinguem el vistiplau es presentarà. Progressa adequadament", ha remarcat. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!