El Consell General del Poder Judicial (CGPJ), dividit i en funcions, va emetre la setmana passada una declaració institucional en la qual condemnava l'amnistia que han acordat Junts per Catalunya i el PSOE. A més, el CGPJ, juntament amb l'Associació Professional de la Magistratura, van enviar una carta a la Comissió Europea per alertar dels “greus episodis d’atac a l’estat de dret” que suposen els pactes del PSOE amb "Junts i ERC". Alhora, totes les associacions de jutges també van fer públic un comunicat rebutjant les referències al lawfare de l'acord entre Junts per Catalunya i el PSOE. Tot plegat sense que cap partit no hagi portat al Congrés dels Diputats una llei d'amnistia amb tots els ets i uts. És per això que el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, s'ha mostrat "sorprès" per les reaccions de la judicatura. "Sense tenir cap text", emfatitza l'exlehendakari. 

Crítica al PP i Vox

El portaveu socialista al Congrés ha volgut recordar que en els últims anys hi ha hagut 50 amnisties arreu d'Europa i "no s'ha trencat res". "Aznar en un sol dia va indultar 1.443 persones sense donar ni un sol argument. És una amnistia per donar una solució a una fractura social", ha assegurat Patxi López en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. El dirigent socialista ha volgut subratllar que es tracta d'una "mesura excepcional" per resoldre "problemes excepcionals". "Es tracta de reconèixer-nos entre els que som diferents per arribar a solucions", ha dit el portaveu del PSOE al Congrés. 

Per això, s'ha mostrat indignat amb la mobilització de la dreta d'aquests últims dies. "Les manifestacions són legítimes, però no ens semblen de rebut les mentides que s'han dit", ha etzibat Patxi López carregant contra el PP i Vox. De fet, ha subratllat que aquestes manifestacions s'han convocat dient que Espanya "es trenca". "És el que diuen sempre quan governen els socialistes. Diuen que Sánchez és un dictador", ha afirmat Patxi López. "Acabem veient coses com que s'assenyala a l'estil nazi els diputats socialistes i s'ataquen les seus del partit", ha recordat, que considera que el 23 de juliol passat la ciutadania va votar en contra d'un executiu format per PP i Vox. 

La data de la investidura i l'amnistia

Sobre la data de la investidura, el diputat socialista no ha concretat res, però ha dit que tot s'esdevindrà aquesta setmana. "La investidura serà aquesta setmana, juntament amb la presentació del govern i la llei d’amnistia", ha explicat el dirigent del PSOE, que ha avisat que no presentaran la llei d'amnistia fins que no tinguin la signatura de tots els grups de la investidura. "Avança progressivament", subratlla Patxi López, que ha reivindicat que Pedro Sánchez té el suport de tots els grups polítics tret de PP, UPN i Vox. Són uns suports que molt pocs presidents han tingut. És un esforç de la política que ens ha dut a bon port", ha dit.