Nou enfrontament entre Espanya i el Regne Unit per les aigües properes a Gibraltar. Aquest divendres una embarcació de la Royal Navy va enfrontar-se al vaixell espanyol 'Angeles Albariño', que pertany a l'Institut Oceanogràfic Espanyol i que es trobava en aigües properes al Penyal realitzant treballs de recerca científica. Aquestes aigües estan molt disputades, ja que Espanya considera que són espanyoles, però el Regne Unit en reclama la tutoria britànica.

Per això, en veure que el vaixell espanyol intentava desplegar una sonda en aquestes aigües, una tasca "rutinària" segons el Ministeri d'Exteriors espanyol, un patruller de la Royal Navy va disparar bengales a manera d'advertiment. Segons la versió britànica, les bengales van ser disparades després d'intentar establir comunicació per ràdio sense èxit amb el 'Angeles Albariño', que va abandonar la zona després de l'incident.

El Ministeri de Defensa britànic ha considerat que la presència de l''Angeles Albariño' en unes aigües que Londres reivindica com a pròpies constitueix una "incursió il·legal en les aigües territorials britàniques de Gibraltar" i ha anunciat la presentació d'una protesta formal davant el govern espanyol, segons publiquen els mitjans de comunicació britànics.

Per la seva banda, Espanya també protestarà de manera formal davant Regne Unit, segons fonts diplomàtiques. El Ministeri d'Afers exteriors i de Cooperació encara no ha concretat sota quina fórmula s'elevarà aquesta protesta, si es farà a través d'una nota verbal -l'escrit oficial més comú entre ambaixades- o si s'optarà per convocar l'ambaixador britànic a Madrid.

Un conflicte que ve lluny

Espanya i Regne Unit mantenen un contenciós entorn de les aigües que envolten el Penyal des de fa anys. Espanya considera que aquestes aigües són espanyoles perquè el Tractat de Utrecht de 1713 va cedir únicament a la Corona britànica la ciutat i el castell de Gibraltar, al costat del seu port, defensa i fortalesa, però no les aigües que uneixen el Penyal i la Península ni les aigües circumdants. Per aquest motiu Espanya només reconeix al Regne Unit sobirania sobre les aigües de l'interior del port.

Londres, en canvi, reclama fins a tres milles nàutiques en virtut de la Convenció de l'ONU sobre el Dret del Mar, posterior a Utrecht i que atribueix en general a qualsevol territori les aigües adjacents.