Segons el diari El Mundo, el diputat socialdemòcrata letó Boris Cilevics va mantenir una tensa reunió amb els fiscals del judici del procés. Cilevics està disposat a demostrar que les condemnes als líders polítics són totalment injustificades. Per això, dimarts passat va presentar-se a la seu de la Fiscalia General de l'Estat per abordar amb representants del ministeri públic tota la sentència. 

En concret, el diputat de Letònia es va reunir amb el fiscal en cap de la Secretaria Tècnica, Fernando Rodríguez Rey, i els fiscals del judici de l'1 d'octubre Javier Zaragoza, Jaime Moreno i Fidel Cadena. Cilevics va criticar que les penes fossin tan altes i està elaborant un informe que pretén argumentar davant la Comissió d'Assumptes Jurídics i Drets Humans de l'Assemblea Parlamentària del Consell Europeu i que determini que són "detinguts polítics". Des de la fiscalia van respondre que Espanya té "una de les democràcies més avançades d'Europa i el referèndum va suposar un atac greu a la Constitució espanyola".

Cilevics també va aprofitar el viatge per visitar els presos polítics a Lledoners. En un document preliminar a la visita, Cilevics ja es preguntava si es pot condemnar amb "llargues penes de presó els líders independentistes per organitzar un referèndum" i reconeixia que és probable que el cas dels presos independentistes acabi en mans del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg.