"Prou humiliacions a la sanitat pública, plantem-los cara!". Aquest és el lema que encapçala dos cartells d'Endavant OSAN i que ha indignat la xarxa, però no pas per la frase, sinó per la imatge, on hi surt una noia vestida d'infermera bufetejant el conseller de Salut, Toni Comín.

Amb aquest cartell convoquen una concentració per aquest dijous a les 18 hores davant d'urgències del Parc Taulí de Sabadell per manifestar-se en contra de les retallades a la sanitat pública, que acaben derivant-se en "precarització de les treballadores i treballadors i d’afavoriment deliberat de la sanitat privada".

Endavant OSAN denuncia que hi ha "un 13% de treballadores menys", així com que "això impacta directament en l’estat de salut de les classes populars i en major mesura de les dones, que han d’assumir totes les tasques de cura que deixen de fer els serveis públics".

Culpa la infermeria

El que ha indignat aquest sector de la CUP és, segons ells, el fet que "el conseller Comín menteix per tapar les retallades amb declaracions que posen en dubte la professionalitat de la infermeria".

Es refereixen a unes declaracions del conseller de Salut que va fer a El Periódico, on va deixar anar que si els pacients es queden moltes vegades als passadissos d'urgències "respon a la decisió de la infermera, que vol tenir el pacient a la vista" i va afegir que "més d'una vegada, tenint plaça al box d'urgències, la infermera decideix deixar un malalt, sense familiar ni acompanyant, al passadís".

Per Endavant OSAN, si els malalts esperen als passadissos és precisament per la "cronificació de les retallades, la precarització de les condicions laborals de les treballadores i l’afavoriment deliberat de la sanitat privada".

Vergonya

El Govern no s'ha quedat indiferent davant d'aquesta "incitació a la violència". El president Carles Puigdemont ha titllat el cartell de "vergonya" i ha mostrat el seu suport a Comín "davant d'aquest atac inacceptable". A parer seu, d'aquesta manera "fan un pèssim favor a la causa que diuen defensar".

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha afalagat Comín per "la seva tasca per enfortir la sanitat pública".

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, ha demanat que no es banalitzi la violència i també ha mostrat la seva "vergonya" i "indignació" per la imatge d'Endavant OSAN.

El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, també ha condemnat aquesta "banalització de la violència" perquè considera que "mai no ha servit per construir res. Ans al contrari."

El conseller d'Empresa, Jordi Baiget, ha anat un pas més enllà i ha fet públic "tot el [seu] rebuig a qui les promou".

El conseller de Territori, Josep Rull, ha mostrat el seu rebuig posant de manifest que "reivindicar amenaçant amb agressions només mereix una condemna unànime i total".

També la consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha dit la seva i ha qualificat el cartell d'"inadmissible".

De la seva banda, la consellera de Treball, Dolors Bassa, ha condemnat aquesta acció i, també, l'ha definit de "vergonyosa".

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha demanat no "utilitzar mai la violència per defensar uns arguments".

La consellera d'Agricultrua, Meritxell Serret, ha volgut deixar clar que "la República catalana no la construïm amb violència".

El regidor d'ERC de Barcelona Jordi Coronas ha deixat anar que "amb cartells així enlloc d'Endavant s'haurien de dir Endarrere".

Perdre la raó

Aquest cartell no ha sentat gens bé alguns ciutadans, que han carregat de valent a la xarxa contra aquest sector cupaire. Per alguns, un cartell així els fa "perdre qualsevol raó".

Mentrestant, hi ha hagut qui els ha comparat amb alguns comuns "que anteposen el partit per davant del bé de país".

Fins i tot seguidors seus els han volgut deixar clar que és una "gran cagada" i els han emplaçat a rectificar i "ser valentes".