Endavant OSAN, organització integrada a la CUP-CC, retreu al Govern "poc interès" per consensuar els pressupostos.

En un comunicat publicat a la seva web, considera que el Govern "mostra una clara voluntat d'aconseguir que els pressupostos no siguin assumibles per a l'esquerra independentista, convertint la negociació en una teatralització i un xantatge contra la CUP, que no pot acceptar". De fet, denuncien que ha augmentat la pressió sobre els diputats cupaires "insistint en la mentida interessada" per la qual "sense pressupostos no hi pot haver referèndum".

Endavant OSAN lamenta que "lluny d'aprofitar la confrontació democràtica i de prémer l'accelerador", el Govern se centra "en el control i l'apaivagament de les tensions partidistes dins la candidatura, i en la governabilitat i en la gestió autonomista".

"Governabilitat, autonomisme i agenda neoliberal que impedeix construir amplis consensos amb la CUP-CC amb l’objectiu d’organitzar i guanyar el referèndum de independència. I en la mesura en què el govern de coalició posa l’accent en la governabilitat i en la gestió de les seves contradiccions internes, la CUP-CC esdevé un obstacle per a Junts pel Sí, un boc expiatori de les seves limitacions i un enemic a batre", adverteix.

De fet, l'Organització Sindicalista d'Alliberament Nacional (OSAN), apunta que en les darreres setmanes el Govern ha augmentat "la pressió" contra la CUP amb la "mentida interessada" que vincula l'aprovació dels pressupostos a la convocatòria d'un referèndum. I fixant alhora "una posició immobilista respecte les propostes de mínims" que defensa la CUP. "S'utilitzen els pressupostos per reproduir privilegis i salvaguardar interessos partidistes que prioritzen a la primera prioritat d’aquesta legislatura: l’exercici del dret a l’autodeterminació", segueix el text.

Per tot plegat, Endavant OSAN avisa que en "rebutjar atendre el plantejament de mínims de la CUP", el Govern "reconeix de forma implícita ben poc interès en consensuar uns pressupostos mínimament orientats a la redistribució de la riquesa i a la reversió de les retallades, ben poc interès en construir una majoria sòlida independentista".

Referèndum

En clau de referèndum, una de les dues veus més fortes dins la CUP, juntament amb Poble Lliure, avisa que després de la qüestió de confiança i del Debat de Política General, el referèndum "haurà de ser organitzat i celebrat durant aquesta mateixa legislatura, independentment que l'estat espanyol s'avingui, o no, a pactar-lo".

I avisa: "El referèndum podria no ser un element de clarificació del full de ruta cap a la ruptura democràtica amb l’estat espanyol si, en el camí de la negociació amb l’estat, és utilitzat de moneda de canvi o serveix d’instrument de pressió per aconseguir propostes de finançament o d’ampliació de l’autonomia que permetin canalitzar o assimilar les voluntats de ruptura i evitar sortides orientades a diluir el conflicte democràtic entre l’estat espanyol i el poble català".

En aquest context, i en plena "tensió repressiva contra els representants electes compromeses amb l'exercici del dret a l'autodeterminació", Endavant OSAN augura de l'Estat "una espiral judicialitzadora i prohibicionista" i reclama que "aquesta deriva ha de retroalimentar la via unilateral i evidenciar que, si l’objectiu és l’exercici de l’autodeterminació, qualsevol via negociada i pactada és estèril a curt i mitjà termini".