Més recursos al Tribunal de Comptes. Martí Anglada, exdelegat del Govern a França entre els anys 2014 a l’octubre de 2017 i codemandat per la despesa de l’1-O i Acció Exterior al Tribunal de Comptes, ha presentat ja un recurs de reposició a la consellera encarregada del judici del procés, fixat per aquest divendres, perquè rectifiqui la providència, que ha dictat aquest dimecres, en la qual descarta que el president a l’exili i també codemandat, Carles Puigdemont,   sigui interrogat per videoconferència.  La consellera Elena Hernáez ha justificat la decisió perquè les defenses d’Anglada i de l’exconseller Lluís Puig van fer la petició “només quatre deu abans del judici” i “sense suficient motivació”. Per la seva part, ERC, ha demanat al Tribunal de Comptes que suspengui el judici davant la tramitació de la llei d’amnistia, que inclou aquest procediment comptable, en el qual la Fiscalia demana 3,2 milions a 35 excàrrecs dels governs d'Artur Mas i de Puigdemont.

En l’escrit, l’advocat Jordi Cabré, en nom d’Anglada, sosté que aquesta providència “no és ajustada a dret” i li provoca “indefensió” perquè se li vulnera el dret a tutela judicial efectiva, a més de vulnerar els principis de legalitat i seguretat jurídica, i cita la jurisprudència del Tribunal Suprem que no posa límits a la videoconferència. Per això, demana a la jutjadora que rectifiqui i permeti que Puigdemont declari per videoconferència en la vista de divendres.

Desinterès de la realitat

En el recurs, l’advocat Jordi Cabré explica que es va demanar al tribunal que el president Puigdemont declarés per videoconferència per “trobar-se per raons i a conseqüència del seu càrrec, en aquests moments i el dia de la declaració fora de Catalunya i d’Espanya”. El raonament de la distància, expressat de forma irònica per part dels advocats, és considerada insuficient per la consellera que ha de jutjar-los. I Cabré sosté en el recurs: “No deixa de ser sorprenent el desinterès de la realitat que es manifesta en la resolució recorreguda quan és un fet públic i notori que el testimoni proposat es troba fora de l’Estat espanyol”. I hi afegeix: “Tant és així que hem estat testimonis de manifestacions de distints tipus, inclòs tremendament pintoresques, de persones d’una determinada adscripció ideològica que s’oposen a qualsevol mesura que permeti que el testimoni es presenti davant del tribunal”. L’advocat conclou que és “una manifesta indefensió” per a Martí Anglada i més quan aquesta prova va ser acceptada en la vista de desembre de 2022. Hi recorda que la consellera diu que han tingut 1 any per demanar la videoconferència, "però que no va ser acceptada el mes passat".

Fins i tot precisa que posats en contacte amb Puigdemont els ha informa que “no ha rebut cap citació pel pròxim 17 de novembre; i, amb més ironia, afirma que “d’haver-la rebut igual podria haver adaptat la seva agenda i, mitigant les causes del seu actual parador, haver comparegut en aquest òrgan en la data indicada”. Tothom és coneixedor que el president Puigdemont té una ordre de detenció si posa un peu a l’Estat espanyol per la causa penal l’1-O.

Finalment, Cabré recorda la jurisprudència del Tribunal Suprem que indica que sobre el dret de l’ús de la videoconferència “no és una possibilitat facultativa o discrecional a disposició del jutge o tribunal, ni tampoc un caprici del ciutadà, sinó un dret exigible i digne de protecció”. Per tot això, demana a la jutjadora que rectifiqui la seva decisió.  

Puigdemont, des de l'exili, va poder declarar per videoconferència com a testimoni, i en una seu dels tribunals belgues, per primer cop en una causa penal en el judici a l’exconseller Miquel Buch i el sergent dels Mossos, Lluís Escolà, a l’Audiència de Barcelona, que els va condemnar a 4 anys de presó, el setembre passat. Aquesta sentència, ara recorreguda al TSJC, és inclosa en la futura llei d’amnistia.

 

A la foto principal, els advocats Gonzalo Boye i Jordi Cabré, a l'entrada del Tribunal de Comptes, per la vista del desembre passat. / Foto: Europa Press

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!