El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha demanat comparèixer a través de videoconferència al judici que el Tribunal de Comptes (TCu) celebrarà divendres contra 35 excàrrecs del Govern per les despeses de l'1-O i per la projecció exterior de la Generalitat entre els anys 2011 i 2017. El Tribunal s'ha negat a suspendre el judici, tal com van reclamar Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, per la qual cosa la defensa del president ha demanat declarar a distància amb l'argument que "per raons i a conseqüència del seu càrrec" es troba fora de Catalunya i Espanya.

"El Molt Honorable President Carles Puigdemont i Casamajó es troba, per raons i a conseqüència del seu càrrec, en aquests moments i en el dia previst per a la seva declaració fora de Catalunya i d'Espanya i, per tant, haurà de fer la seva declaració com a testimoni, com ja es va fer en sessions anteriors d'aquest Tribunal, a través de videoconferència", ha argumentat la defensa de Puigdemont amb evident sorna al seu escrit.

Videoconferència

Dimarts, Puigdemont va demanar al Tribunal de Comptes la suspensió del judici argumentant que el Tribunal Suprem té oberta una causa contra ell per les mateixes raons i que, tot i que hi pot haver judicis a diferents jurisdiccions per uns mateixos fets, això no vol dir que es puguin dur a terme de manera simultània. La defensa de Puigdemont ha esgrimit la jurisprudència del Suprem, segons la qual, "el Tribunal de Comptes no pot pronunciar-se en cap cas sobre la responsabilitat comptable derivada d'una conducta presumptament delictiva mentre no existeixi una resolució penal ferma, que declari si en efecte es tracta de fets constitutius de delicte".

Aquest divendres el TCu ha rebutjat la petició i ha recordat que aquest argument ja va ser denegat el passat mes de desembre. Segons el Tribunal de Comptes, les vies penal i comptable són compatibles i la sentència que esgrimeix Puigdemont no és aplicable en aquest cas. Davant aquesta nova negativa, la defensa de Puigdemont, que dirigeix Gonzalo Boye, ha sol·licitat que pugui fer la compareixença per videoconferència. 

Judici al govern 

Entre els ex alts càrrecs del Govern que seran jutjats pel Tribunal de Comptes en aquest cas hi ha també el president Artur Mas, el vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva. La fiscalia reclama 3,2 milions d'euros —i Societat Civil Catalana, 5,3 milions— per les despeses de l'1-O i de la promoció de Catalunya a l'exterior entre els anys 2011 i 2017.

La previsió és que el judici comenci a les 9 del matí del 17 de novembre, i que a la vista es practiquin les proves d'interrogatori de part i interrogatori de testimonis que van ser admeses en l'audiència prèvia. Després, es faran les conclusions orals, i el judici quedarà vist per a sentència.