El PSC ha posat ja en marxa la consulta a les bases sobre l'acord per a la investidura de Pedro Sánchez. Després que aquest cap de setmana la cúpula del PSC, amb Salvador Illa al capdavant, ha deixat clar el suport del partit a un pacte que inclogui l'amnistia, seran els 12.835 militants del partit amb dret a vot els qui hauran de pronunciar-se. La votació s'ha obert a les 12 del migdia d'aquest dilluns i es tancarà a les 12 hores de divendres 3 de novembre. Dissabte, 4 de novembre, hi haurà una jornada de votació presencial a diferents locals del partit.

La pregunta que hauran de respondre serà: "Dones suport a l'acord per formar un govern de coalició amb Sumar i aconseguir el suport parlamentari d'altres formacions polítiques per assolir la majoria necessària?". Es tracta de la mateixa pregunta que el PSOE ha plantejat a la seva militància, amb la qual Pedro Sánchez demana el suport a l'entesa que ha tancat amb Sumar, però també als acords que tanqui amb "altres formacions polítiques", entre els quals hi haurà d'haver el pacte amb els independentistes sobre l'amnistia.

Per participar a la votació telemàtica, cal sol·licitar inscripció a través del web del PSC. El termini per inscriure's acaba el dijous 2 de novembre a les 17 hores.

Suport del PSC

El primer secretari de PSC, Salvador Illa, va deixar clar tant en la seva intervenció davant del comitè federal del PSOE dissabte com l'endemà al consell nacional del PSC el seu suport a l'acord, que considera plenament constitucional. Per si no havia quedat prou clar, aquest matí, en roda de premsa, la viceprimera secretària Lluïsa Moret ha insistit en la "clara posició del PSC a favor el pacte i l'acord entre el PSOE i Sumar". 

La vicesecretària socialista ha reiterat igualment en el suport del PSC i el seu primer secretari a l'amnistia. "El PSC amb Salvador Illa al capdavant manifestem el nostre suport en relació a l'anunci de Pedro Sánchez d'abordar l'amnistia com un instrument que faciliti continuar apostant per la concòrdia i la convivència entre catalans", ha assegurat.

Dubtes

Tot i assegurar que el partit entén que "algunes persones tinguin dubtes" sobre un pacte que inclogui l'amnistia, Moret ha insistit que el PSC defensa els mateixos valors que el 2017 i treballa "a favor de la convivència i a favor del retrobament entre catalans i espanyols".

Moret ha evitat pronunciar-se sobre l'estat de les negociacions ni sobre el calendari de la investidura. "En aquest moment més val no posar pressió als equips negociadors. Ara és el moment dels equips negociadors, el moment de treballar insistentment per tenir un acord", ha reblat.