El PSC i En Comú Podem s'han trobat avui al carrer Nicaragua, seu dels socialistes. "No és la primera ni serà l'última", ha advertit la cap de llista del PSC a les generals, Carme Chacón. La trobada ha servit per fer notar, segons Chacón, que aquí, a Catalunya, hi ha entesa per fer el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, president.

Alguns dels temes de la reunió han estat el procés constituent i la idea de fons que "s'ha d'anar més enllà del bipartidisme". El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha explicat que una de les claus és també l'assumpció de la plurinacionalitat i "el dret a decidir", que "no és estrany pel PSC", fent referència a la defensa que en feien les files d'Iceta fa només dos anys. Però Chacón li ha respost que sí, que dret a decidir, però sobre una reforma constitucional, en què diu que també coincideixen els d'Iglesias.

C's divideix

Si bé tant Domènech com Chacón han insistit que la taula de negociació és a Madrid i no a Barcelona, les discrepàncies sobre si els d'Albert Rivera haurien o no de formar part de l'Executiu espanyol s'han fet palpables. Si el podemista ha reiterat que "per nosaltres Ciutadans no és un aliat per construir una alternativa", Chacón ha assenyalat que "l'aritmètica dóna pel que dóna" i que una aliança entre només dos partits no és possible.

Això sí, segons ha revelat Domènech, "Iceta m'ha semblat entendre que prefereix un acord amb Podemos que amb Ciutadans", i ha afirmat que "estem esperonats que comenci la negociació" a Madrid.

El CIS

Amb els resultats d'avui del CIS, que apunten que Podemos (21,9%) passaria per davant del PSOE (20,6%) en percentatge de vot i es col·locaria en unes noves eleccions com a segona força parlamentària, Domènech, la confluència del qual també incrementaria a Catalunya, ha remarcat que "la tendència apunta la bona feina que estem fent" i que "En Comú Podem es reforça i consolida com a opció". De totes maneres el podemista ha indicat que "no veuríem amb bons ulls unes anticipades".

Per la seva banda, Carme Chacón ha volgut treure ferro a les xifres d'avui, tot remarcant que el que cal ara és "un govern de canvi i reformista" que porti el PP "a la depuradora". Per Chacón és fonamental que els populars marxin a l'oposició perquè això passi i ha augurat que es sumaran a una reforma constitucional.

 

Xavier Domènech, després de la reunió amb el PSC al carrer Nicaragua. Foto: Josep Prat