En Comú Podem no vol més batalles que puguin desgastar el seu resultat electoral. Després de posar-se a la defensiva per uns dies, pels atacs d’ERC i CDC per la indefinició del seu soci Podemos sobre el corredor del Mediterrani i el referèndum com a línia vermella, ha decidit reprendre l’estratègia inicial i focalitzar-se exclusivament en la necessitat de fer fora Mariano Rajoy de La Moncloa.

A només 6 dies per les eleccions generals del 26-J, els comuns emfatitzaran en la idea que apunten les enquestes recents, i és que un eventual govern de coalició PSOE-Unidos Podemos està a escassos escons de la majoria absoluta. “Està a les nostres mans iniciar una nova etapa, que construeixi una sortida de la crisi que no passi per la precarització, per acabar amb la corrupció o per fer possible el referèndum per Catalunya”, expliquen.

En aquest objectiu, la confluència catalana s’erigirà com a fonamental per impulsar el canvi a Espanya. De fet, són conscients que hi ha escons que ballen, com el de Tarragona, que li poden acabar prenent precisament al PP. “Aquest vot pot fer que deixem enrere tota una època. Anys de retallades, de polítiques antisocials, d’austeritat per la majoria i beneficis per a una minoria”, reblen.

Mariano Nixon

L’expresident dels Estats Units Richard Nixon ha estat l’escollit per catalitzar gràficament el missatge. “Compraries a aquest home un cotxe de segona mà” (‘Would you buy a used car from this man?’), es demanen els confluents en un cartell, imitant la famosa campanya que va aparèixer als carrers durant les presidencials del 1960 per donar la imatge que no era un home de fiar.

Curiosament, la frase la va pronunciar el republicà el mateix republicà, però se li va girar en contra. “Nixon, com Rajoy, treia pit de la seva experiència i solvència. Com ell, era l’encarnació d’un món que estava en vies d’extinció”, reivindiquen, afegint que “el 26-J, per a Mariano Rajoy, Rajoy és el seu argument en contra més gran”.

Actes

Davant el fet que es tracta d’una repetició de comicis, amb un final de la campanya que coincideix amb la festivitat de Sant Joan, els comuns celebraran ja l’acte final aquest dimecres a la tarda, a Can Fabra (Barcelona), on comptaran amb l’assistència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el número dos d’Unidos Podemos, Íñigo Errejón, la número dos d’En Comú, Lucía Martín, i l’escriptor britànic Owen Jones, entre d’altres.

Prèviament, dimarts, seran a Tarragona, l’última capital de província que encara ha de trepitjar Xavier Domènech. El cap de llista per Barcelona estarà acompanyat del seu homòleg tarragoní, Fèlix Alonso, així com de la cap de gabinet de Pablo Iglesias, Irene Montero.