En Comú Podem vol que en el Ple del Parlament d'aquest dimarts es tracti l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per part del Govern Espanyol en el cas que la Generalitat declari la independència de manera unilateral. El grup polític liderat per Xavier Domènech, en la seva moció realitzada aquest dimarts, ha registrat una esmena de substitució en la qual, entre d'altres, es "refusa l'aplicació de mesures excepcionals que suposin trencar l'autogovern de Catalunya, com per exemple l'activació de l'article 155 de la constitució". 

Amb aquesta maniobra, el que pretén En Comú és que tots els partits es posicionin sobre aquesta mesura, ja què això suposaria la suspensió de drets civils i democràtics. De fet, el grup polític exigeix "que es posi fi a totes les actuacions excepcionals iniciades contra Catalunya, perquè ha deteriorat els drets fonamentals i suposen una invasió de les competències pròpies de l'autonomia". 

En la seva moció mantenen el punt en el que defensen la necessitat de promoure "un espai de diàleg entre les forces polítiques, entre el govern català i l'espanyol, per trobar una via democràtica per posar fi a la crisi territorial que estem vivint". 

Per últim, En Comú afegeix un punt en el que demana la dimissió de Mariano Rajoy "per la seva nefasta gestió de la crisi política a Catalunya, així com per ser el màxim responsable de les actuacions policials viscudes el diumenge 1 d'octubre" i també per la "incapacitat per obrir vies de diàleg amb el govern". 

La moció que es debatrà aquest dimarts, i que ha estat modificada, és conseqüència de la interpel·lació que Domènech va dirigir a la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en el Ple celebrat fa dues setmanes. 

En el text inicial, En Comú emplaçava al Govern espanyol a posar fi a "totes les actuacions repressives", especialment a la intervenció financera de Catalunya, així com a la resta de decisions que "suposen envair competències pròpies de l'autonomia de Catalunya", però no feia esment exprés a l'article 155 o al 116, que recull la declaració de l'estat d'excepció.