El cos d'Yvan Colonna, l'activista cors que va patir un intent d'assassinat fa algunes setmanes a la presó d'Arlès, i va morir aquest dilluns al vespre, ha estat rebut per milers de persones en la seva arribada aquest dimecres a Còrsega. El funeral se celebrarà divendres a la tarda al seu poble, Cargèse, al sud de l’illa. La multitud de gent es deu a que s'havia fet una crida per fer una guàrdia d'honor que anés de l'aeroport d'Aiacciu fins al tanatori Pichetti, quan arribés el cos: "A totes les persones que el vulguin homenatjar, seria preferible fer-li guàrdia d’honor amb pancarta i espelmes i posicionar-se al llarg de la carretera”, va demanar la pròpia família del difunt.

 

Colonna va ser agredit per un integrista islàmic a la presó, però el moviment independentista cors atribueix l'agressió als aparells de l'Estat. L'activista cors, que és tot un referent de l'independentisme de l'illa, ha mort als 61 anys després de passar dues setmanes en coma postanòxic. La justícia francesa va concedir dijous una suspensió de condemna per motius mèdics al dirigent independentista, coincidint amb el fet que la llei del país assenyala que es pot suspendre una pena de presó en cas de pronòstic vital. Les autoritats corses havien denunciat un desistiment de les responsabilitats de l'Estat francès en no protegir Colonna.

La mort de Colonna ha provocat una forta reacció a Còrsega i s'ha afegit al malestar que ja existia per l'agressió que va patir. En les últimes setmanes s'han produït a l'illa nombroses manifestacions, algunes d'elles amb forts incidents, convocades pels dirigents corsos i els moviments juvenils de l'illa, especialment a Bàstia i Ajacciu. El ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin, es va reunir amb els càrrecs electes de l'illa la setmana passada i els va oferir encetar un procés d'autonomia, però sense qüestionar la unitat francesa. A l'abril està previst un primer cicle de reunions, però s'haurà de veure si l'independentisme cors no demana més.

El malestar de Macron

Per la seva banda, el president de França, Emmanuel Macron, ha mostrat el seu malestar amb la decisió dels corsos de posar les banderes a mitja asta arran de la mort de l'activista i ha titllat la iniciativa d'"equivocació" i d'"inadequada". La Col·lectivitat de Còrsega va abaixar aquest dimecres les seves banderes “per expressar la tristesa col·lectiva que sent el poble arran de la tràgica mort d’Yvan Colonna i davant les hores fosques que viu Còrsega”. Colonna estava condemnat a cadena perpètua per l'assassinat el 1998 del prefecte (delegat del govern) Claude Érignac.