El rei emèrit Joan Carles I s'estalviarà de declarar després de les seves regularitzacions fiscals per més de 5 milions d'euros. Segons expliquen a La Razón fonts de la investigació sobre la fortuna que el monarca té a Suïssa, la Fiscalia del Tribunal Suprem "no es planteja" citat a declarar Joan Carles I.

Igual que tota la família reial, Joan Carles I és aforat i, per això, tot el que té a veure amb la seva fortuna amagada ho investiga un equip de fiscals de l'alt tribunal dirigit pel tinent fiscal Juan Ignacio Campos Campos.

Segons explica el citat digital, la possibilitat que el rei emèrit hagués de comparèixer es va posar damunt la taula. Ara bé, els fiscals van acabar decidint que "el seu testimoni no aportaria informació rellevant a la investigació", que es va iniciar a Anticorrupció però que se centralitza a la Fiscalia del Suprem des del juny de l'any passat.

Juan Carlos I meditando GTRESEl rei emèrit Joan Carles I / GTRES

La segona regularització de l'emèrit

A finals del mes de febrer, Joan Carles I de Borbó va fer una segona regularització a Hisenda de més de quatre milions d'euros per rendes no declarades durant diversos exercicis que sumen més de vuit milions de pagaments en espècies.

En concret, es tracta de vols de jets privats pagats fins al 2018 per la fundació Zagatka, propietat d'Álvaro d'Orleans, cosí llunyà del Borbó. L'emèrit, fugit als Emirats Àrabs des de l'agost del 2020, va fer un primer pagament el desembre del mateix any de prop de 700.000 euros corresponents a un deute tributari generat entre el 2016 i el 2018, quan havia abdicat i havia perdut la inviolabilitat. El pagament tenia l'objectiu d'intentar eludir el delicte fiscal.

Aquesta segona regularització, igual que la primera, no va merèixer crítiques a la monarquia per part del president del govern espanyol; Pedro Sánchez va expressar el seu "rebuig" a les "conductes incíviques" del rei emèrit, però va demanar que es diferenciés entre les actuacions "d'una persona", Joan Carles I, i la institució monàrquica. 

Les comissions d'investigació

Tot i els nombrosos intents, la Mesa del Congrés va rebutjar, un cop més, permetre la creació d'una comissió d'investigació sobre el rei emèrit Joan Carles I després d'aquesta segona regularització fiscal. Unides Podem i grups independentistes i sobiranistes van registrar noves peticions per investigar l'exmonarca pels seus negocis presumptament irregulars i per la segona regularització fiscal pels viatges de Joan Carles I pagats per la Fundació Zagatka. PSOE, PP i Vox van tombar, de nou, la possibilitat d'investigar el rei emèrit. També van rebutjar la petició de compareixença de Felip VI.

 

Foto principal: El rei emèrit Joan Carles I / Europa Press