Els escàndols que envolten el rei emèrit Joan Carles I surten com bolets. D'entre les quantitats de diners que el Borbó tenia a l'estranger, que els feia servir per pagar capritxos, en va gastar 102.000 per comprar tres escopetes de caça en una armeria del País Basc. 

Aquests diners els va treure de la societat on amagava la seva fortuna milionària; la Fundació Zagatka. L'adquisició de les armes, segons explica El Confidencial, es va fer el 2018, quatre anys després d'abdicar, i en l'adquisició de les escopetes hi hauria participat un dels seus testaferros, l'advocat suís Dante Canonica. El lletrat està sent investigat per la Fiscalia de Ginebra per blanquejar capitals de l'entorn del monarca.

El citat digital ha tingut accés a documents que acrediten la compra, una més de les que l'emèrit va fer amb diners d'origen opac que amagava en bancs suïssos. Una d'aquestes proves és una factura de l'empresa Kemen Sport, amb seu a Elgoibar (Guipúscoa), que es presenta com a "mestres artesans de l'armeria".

Aquesta factura es va emetre el 18 de juny del 2018. Les tres escopetes que es van adquirir eren model Eder Titani, de calibre 12 i 72 centímetres de canó, valorades cada una en 33.878 euros.

El cosí de l'emèrit

El rei emèrit va comprar les tres escopetes, però el seu nom no apareix en l'operació de compra. A la factura de Kemen, hi figura com a client el seu cosí Álvaro de Orleans-Borbón, administrador de Zagatka. El parent de Joan Carles I va gastar 101.636,37 euros en les escopetes i les va pagar mitjançant una triangulació de transferències bancàries.

alvaro orleans borbo GTRES

Álvaro de Orleans-Borbón, el cosí de Joan Carles I / GTRES

Segons especifica a la seva pàgina web, les armes que va comprar Joan Carles I són "un model exclusiu que combina artesania i modernitat" i que està construït amb "un dels materials més resistents sobre la terra: el titani". L'emèrit no s'hi va poder resistir i en va comprar tres.

La triangulació

Les tres armes les va pagar, en un primer moment,  Álvaro de Orleans a través d'un compte personal que tenia al banc Julius Baër. Ara bé, el 25 de juny del 2018 la seva secretaria va enviar una ordre de pagament al despatx de Dante Canonica, encarregat de la gestió legal de Zagatka, per tal que reemborsés els 101.636,37 euros que havia avançat el cosí del rei emèrit.