El rei emèrit, Joan Carles I va ser accionista durant gairebé 20 anys d'una desena de companyies de l'Ibex 35, segons ha pogut saber El Confidencial. Fundació Zagatka, que era la firma instrumental que feia servir el Borbó per amagar el cobrament de comissions opaques, pagar vols i disposar d'efectiu per a altres despeses, era titular de milers de participacions de bancs i empreses nacionals com BBVA, Santander, Iberdrola, ACS, Ence, Abertis, Endesa, Acciona i Repsol, entre d'altres.

El citat mitjà ha tingut accés a una sèrie de documents sobre la fortuna de l'emèrit en els quals es pot comprovar que la identitat de Joan Carles I s'amagava darrere un entramat de societats molt complex que tenia ramificacions a Liechtenstein i diversos testaferros

Els comptes de la Fundación Zagatka als bancs Credit Suisse i Lombard Odier revelen que l'entitat va dur a terme compres i vendes d'accions per xifres milionàries. Segons els documents, els diners que arribaven a la Fundació Zagatka per comissions en presumptes operacions d'intermediació eren automàticament invertits en borsa. A partir d'aquí, quan l'emèrit necessitava diners per a alguna cosa Zagatka efectuava vendes parcials dels actius.

El Confidencial afirma que aquestes operacions es van produir des del moment de la creació de la mercantil (2003) fins al 2 d'agost de 2018, quan va arrencar la investigació de la Fiscalia de Ginebra.

La majoria de les empreses on Zagatka invertia eren espanyoles, ara bé, els documents mostren que també hauria adquirit accions en companyies franceses, alemanyes, britàniques i suïsses

Compres en plena crisi

Joan Carles I va realitzar moltes d'aquestes compres d'accions, a través de Zagatka, en plena crisi econòmica a Espanya. El 6 de gener del 2009 la fundació va fer servir el seu compte a Credit Suisse per adquirir 35.000 accions d'Iberdrola per un import de 235.136 euros. 

Sis dies després, el 12 de gener, va rebre al mateix dipòsit del banc suís 1.519 euros pel dividend generat per 15.000 accions del Banco Popular i 5.203 euros per la bonificació corresponent a 38.000 participacions al BBVA.

El 2 de febrer del mateix any, l'emèrit va rebre la prima del Santander; 6.300 euros per 62.500 accions. Dues setmanes més tard, a mitjans de febrer, Zagatka va decidir vendre 1.000 accions de la constructora ACS per un valor de 33.188 euros.

El ritme de compravenda era frenètic i el 2011 es va tornar a registrar una activitat semblant. El gener d'aquest any la fundació de l'emèrit va rebre 3.377 euros per les seves 46.334 accions del BBVA, va traspassar 5.000 accions de Repsol per 103.907 euros i  50.714 del banc Popular per 189.247 euros. Joan Carles I també es va desfer de 7.300 títols d'Abertis amb uns ingressos de 99.005 euros. 

Aquests són només uns quants exemples de les operacions milionàries del monarca, les quals tenen un valor total impossible d'estimar. Cap a finals del 2015, apunta el citat digital, Credit Suisse va convidar Zagatka a buscar-se una altra entitat perquè aquell any es van endurir les normes antiblanqueig. La fundació de l'emèrit va transferir tots els seus fons a Lombard Odier. En el moment del canvi d'entitat el 2015, Zagatka administrava actius que sumaven 13.111.503 euros.