L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha decretat l'emergència sanitària a la ciutat a causa de la situació provocada per una setmana de vaga dels serveis de recollida d'escombraries. A través d'un vídeo compartit a les xarxes socials, Lladó ha explicat que el Departament de Salut es va personar divendres a Figueres, va acreditar la situació "d’insalubritat i de perill sanitari" i va autoritzar l’Ajuntament a prendre mesures extraordinàries per "netejar i posar ordre" a la ciutat. Aquestes mesures s'han concretat en la contractació d'empreses externes per recollir les bosses d'escombraries que s'acumulen als carrers del municipi. 

📅 Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats


📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Figueres: tota la llista
 

L'Ajuntament de Figueres denuncia "una situació de xantatge"

Lladó, que repetirà com a cap de llista d'ERC a les eleccions municipals del 28 de maig, ha denunciat que el consistori pateix "una greu situació de xantatge" provocada per una vaga de recollida d’escombraries "injusta" que va començar divendres passat. Ha afirmat que el dret de vaga és sagrat, però ha assenyalat que també ho és "el benestar de la ciutat i la gent que hi viu". En aquest sentit, ha criticat que no s'han complert els serveis mínims, fet que ha derivat en problemes sanitaris i higiènics "intolerables". "Estem molt cansats d’aquest tipus de situacions que al llarg dels anys s’han anat repetint", ha subratllat Lladó, que ha assegurat que el govern municipal "no tremolarà a l’hora de defensar els seus drets".

Davant aquesta situació, l'alcaldessa va demanar empara a la Generalitat, petició que ha desembocat en la declaració de situació d’extraordinària necessitat per risc de salut pública al municipi. Des d'aquest dissabte a les 6 del matí ja treballen les empreses externes contractades per netejar la ciutat empordanesa. "La situació és insostenible i el deure del nostre govern és posar-hi solució", ha assegurat l’alcaldessa, que ha garantit que les empreses externes contractades no pararan fins que tots els barris estiguin nets. "No pararem fins que Figueres retorni novament a la normalitat", ha reblat Lladó.