Nou enfrontament entre socialistes i populars. El secretari d'Estat de Justícia, Tontxu Rodríguez, ha eludit la petició del Partit Popular d'apujar el sou dels jutges destinats a Catalunya. Així ho ha fet aquest dimecres en una compareixença al Senat per respondre a una diversa bateria de preguntes presentades pels grups al llarg dels dos últims anys i que estaven sense resposta, on ha confiat que el futur sistema de beques i la millora del clima polític animarà els joves catalans a opositar a la judicatura. Cal recordar que Rodríguez va ser nomenat secretari d'Estat el desembre passat, després d'haver treballat a la cambra de representació territorial durant gairebé vuit anys.

Una de les preguntes que s'havien quedat sense respondre era la petició del PP i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) d'atorgar un complement retributiu pels jutges destinats a Catalunya. La intenció d'aquest incentiu econòmic és ajudar a pal·liar la "desertització" de la planta judicial al país, amb nombroses vacants difícils de cobrir. El portaveu popular de Justícia, Fernando de Rosa, ha recordat com l'aprovació d'aquest complement va ajudar en el seu moment a estabilitzar la plantilla en el País Basc, alhora que ha reivindicat mesures urgents davant "l'assetjament" i les "campanyes de desprestigi" que pateixen els jutges per part de l'independentisme.

La culpa no és del procés

La referència al País Basc que ha fet De Rosa no ha sigut ben rebuda al Senat, on el debat ha derivat en una agra picabaralla. I és que Rodríguez va ser alcalde socialista de la localitat basca de Barakaldo durant molts d'anys, de manera que ha respost amb contundència al portaveu popular: "Quan parli del País Basc, ni una broma, ni una ximpleria". Però el senador del PP ha replicat amb molt poca elegància: "Li haig de recordar que els 800 morts d'ETA i del terrorisme són patrimoni de tots?". Sigui com sigui, l'actual secretari d'Estat de Justícia ha reconegut que en els últims deu anys Catalunya és el territori amb més places de magistrats vacants, però ha rebutjat que l'únic motiu sigui el procés.

Lluny d'apuntar a l'independentisme, Rodríguez ha assenyalat que un dels principals motius d'aquesta "desertització" és la poca tradició opositora dels catalans: dels 3.569 jutges en pràctiques des del 1996, només 269 procedien de Catalunya. De fet, molts jutges indiquen que altres problemes importants per fer feina al país són que la càrrega de treball a Catalunya és molt alta i que el nivell de vida és molt car. En qualsevol cas, el secretari d'Estat ha confiat en el fet que les beques d'estudi, que es convocaran aviat, serveixin per "motivar a opositar als joves catalans". Així mateix, ha afirmat que la suposada millora tant de les relacions institucionals com del clima polític i social des de l'arribada al govern central de Pedro Sánchez "està fent que a Catalunya hi hagi un major interès per opositar". Llavors, Rodríguez ha tornat a defensar els indults concedits als presos polítics i ha assegurat que la convivència a Catalunya ha millorat "moltíssim": "Es viu molt millor a Catalunya ara que el 2017".

Imatge principal: El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, a Catalunya / Sergi Alcàzar