El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat instar el ministeri de Justícia introduir un bonus pels jutges i magistrats destinats a Catalunya per garantir la seva permanència. La plantilla judicial "fa dècades" que experimenta baixes "per diferents causes". Així ho ha comunicat aquest dijous l'òrgan en un escrit en el qual la Comissió Permanent del CGPJ ha mostrat el seu suport i "total conformitat" a la proposta de la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de demanar l'establiment d'aquest complement, que ja s'aplica en altres zones de l'Estat. En el comunicat, el CGPJ ha demanat a la titular de Justícia, Pilar Llop, que "adopti les mesures de caràcter retributiu necessàries", amb la finalitat de garantir la cobertura i permanència de la plantilla judicial a Catalunya.

Desertització

Tal com ha explicat el mateix òrgan, els presidents de l'Audiència Nacional i de la resta dels Tribunals Superiors de Justícia van acordar ahir dimecres de manera unànime fer aquesta petició. I és que, tal com denuncien els juristes, Catalunya pateix una "desertització permanent de la planta judicial", un efecte que s'està donant des de fa "dècades". Però quina és la raó? Segons el Ple de la Sala de Govern del TSJC, és la suma de diversos factors, que inclouen l'alt cost de vida, la falta de tradició opositora per a l'accés a la Carrera Judicial o fins i tot la dificultat que pot suposar per als jutges i jutgesses procedents d'altres territoris el fet que Catalunya compti amb una llengua i un dret civil propis. També van assenyalar que la pròxima incorporació als jutjats catalans de 74 dels 188 membres de la Carrera Judicial que dilluns passat van rebre els seus despatxos només suposarà un "alleujament temporal" de la situació.

Bonus

En aquest sentit, el TSJ va explicar que el nombre elevat de places vacants a Catalunya obliga a fer ús de la borsa de jutges substituts, fet que comporta un cost econòmic molt alt. És per això que, com a mesura per a incentivar la permanència dels jutges i magistrats titulars a Catalunya, la Sala de Govern ha sol·licitat al CGPJ que insti el ministeri de Justícia per introduir "l'establiment d'un complement de destí específic --similar en concepte i quantia a l'existent en altres territoris, amb els quals s'equipararia-- per als jutges i magistrats titulars amb destinació a Catalunya, conforme al que es preveu en l'annex II. 3 al qual es remeten els art 5.1.c) i 6.2 de Llei 15/2003, de 26 de maig, reguladora del règim retributiu de les Carreres Judicial i fiscal". Fins ara, les comunitats autònomes que compten amb un complement específic són el País Basc, Navarra i Canàries.

 

Foto principal: el Consell General del Poder Judicial / ACN