Els 33.803 socis de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) estan citats aquest dissabte a les urnes per renovar els 77 membres del secretariat nacional. Es tracta de l'òrgan de govern -o "executiva"- de l'entitat, que presideix Jordi Sànchez, i que, un cop constituït triarà el nou president o presidenta, dins d'una setmana. L'ambient de tensions que ha presidit els prolegòmens i la peculiar "campanya electoral" de l'entitat, darrere les quals molts hi veuen l'ombra dels partits, fan imprevisible el resultat.

La guerra subterrània que s'està lliurant entre les diverses famílies, sensibilitats i personalitats s'ha prolongat gairebé fins a l'inici de les votacions en el superdissabte de l'entitat que va impulsar les històriques mobilitzacions per la independència entre el 2012 i el 2015. Com avançava aquest divendres El Nacional , 8 membres del secretariat sortint s'han revoltat en l'últim minut per denunciar el que consideren "manca de transparència" en el procés electoral intern. 

A Madrid es freguen les mans

Els firmants de la carta No abaratim el somni, ANC! censuren tant els moviments d'un grup de membres de l'ANC per presentar una llista conjunta al secretariat -fórmula prohibida als estatuts, que només contempla candidatures individuals- com també el que consideren "jocs de mans" de la junta electoral interna per impugnar dues candidatures i després autoritzar-les.

La mala maror interna es va desfermar arran de l'activitat d'un grup auspiciat per l'exdiputat de la CUP Antonio Baños i l'expresident d'Òmnium Quim Torra, firmants d'un article junt amb 21 persones més, entre les quals la candidata més votada el 2015 per al secretariat, Liz Castro, i l'historiador Agustí Alcoberro. Posteriorment, la junta electoral va impugnar les candidatures de Quim Torra i el cupaire Jordi Calvís per incompatibilitats; l'endemà els va readmetre, la qual cosa ha contribuït a la confusió. Davant tot plegat, no són pocs els que, situats en posicions més "transversals", adverteixen que "a Madrid [el Madrid que es va espantar amb les grans mobilitzacions al carrer de les Diades] es freguen les mans".

Tots som ANC?

I, encara, ha aparegut un bloc crític que, sota la pregunta "Tots som ANC?", critica l'activitat del grup de 23 persones integrants de l'anomenada "llista Baños-Torra" i el manifest "Un país per viure lliures; viure lliures per un país". Els autors del bloc són socis de l'ANC que no s'identifiquen, informa l'ACN

Coneixedors del funcionament intern de l'ANC han atribuït la guerra subterrània a ingerències a la vida interna de l'entitat de CDC, ERC i la CUP i en un moment crucial per al moviment sobiranista. Així, s'ubica en l'entorn de CDC l'actual president, Jordi Sànchez, històric militant de la Crida proper a ICV, mentre que la "llista" Baños-Torras es vincula amb moviments d'ERC i la CUP per assumir el control de l'entitat sobiranista.

Ferides obertes

Sànchez va ser elegit president el 2015 per acord del secretariat en substitució de Carme Forcadell, actual presidenta del Parlament. No obstant això, l'escriptora estatunidenca Liz Castro va ser la candidata més votada per les bases. Des d'aleshores s'ha mantingut un precari equilibri entre famílies, sensibilitats i personalitats que ara trontolla de manera clara més enllà de les òbvies diferències que sempre provoca qualsevol procés electoral intern en una organització de base assembleària i en un escenari polític tan complex com el que viu el país.

El paper de l'ANC, juntament amb el d'Òmnium i l'AMI va ser clau en l'acord que va propiciar la candidatura unitària de Junts pel Sí pactada per Artur Mas i Oriol Junqueras per al 27-S. La pressió de l'entitat va tornar a ser determinant després del 27-S en el pacte entre JxSí i la CUP, que va suposar el pas al costat de Mas i l'elecció de Carles Puigdemont com a nou president de la Generalitat. Algunes de les ferides que ara supuren es van obrir aleshores. Tot plegat ha incidit en una certa sensació de desmobilització, que en sectors del secretariat s'atribueix a l'activitat de responsables interns vinculats a la CUP o alineats contra Sànchez. 

Doble volta

Un total de 139 socis de l'ANC opten a cobrir els 77 llocs del nou secretariat, 25 dels quals es trien a nivell nacional i 52 per part de les territorials, incloses les de l'exterior. A partir d'aquí, la batalla interna entrarà en una segona fase que desembocarà d'ara en vuit dies en l'elecció del nou president o presidenta i de la resta de càrrecs de l'òrgan de govern.

El nou secretariat s'encarregarà de desplegar el full de ruta de l’entitat aprovat a l’assemblea general ordinària (AGO) del passat 17 d’abril, afrontar el repte de construir la República Catalana i engegar el procés constituent. Pronòstic sobre el desenllaç de la doble volta electoral interna? Fonts de l'ANC de diverses famílies s'han expressat a aquest diari de manera plenament coincident: "Tot obert".