Els nou detinguts per la Guàrdia Civil en l'operació contra l'independentisme que s'ha fet avui a diverses localitats del Vallès marxaran avui a l'Audiència Nacional on declararan en les properes 72 hores. Els advocats, lletrats d'Alerta Solidària, estan organitzant la defensa i estan en espera que els comuniquin els detalls. Hi ha secret de sumari i a hores d'ara els periodistes tenen més detalls de l'operació i les acusacions que els mateixos advocats.

Xavier Pellicer, portaveu dels advocats, amb qui ha parlat ElNacional.cat, no coneix ni els delictes de terrorisme, tinença d'explosius ni rebel·lió pels quals acusen els detinguts. "És el mateix modus operandi del cas de la Tamara, l'Adrià o el cas Pandora", diu Pellicer a aquest diari.

L'advocat emmarca el dispositiu "dins la normalitat democràtica a la qual ens tenen acostumats de repressió i persecució prèvia a unes mobilitzacions importants que preveuen que hi hagi". I ho valora com una jugada política més contra l'independentisme: "És una jugada política més dins el tauler de joc".

Ara mateix als detinguts se'ls està fent un reconeixement mèdic a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca, que és des d'on sortiran direcció a Madrid. La Guàrdia Civil no vol donar detalls del trasllat. El vol fer amb la màxima discreció. 

S'han fet 9 detencions i 10 escorcolls. La policia ha entrat a cada un dels domicilis dels arrestats i ha escorcollat també el local de Festes Majors de Sabadell on se suposa que la policia ha trobat material pirotècnic que atribueix a "substàncies precursores per a la confecció d'explosius".