Després de molt de temps treballant en els fets de l'1 d'octubre, a ElNacional.cat ens vam adonar que encara hi havia moltes preguntes que no tenien resposta o que ningú volia respondre.

Què va passar aquell dia? Qui va decidir l'operatiu? Qui va donar l'ordre de replegar els agents del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil? Per què van carregar precisament als col·legis on hi havia més càmeres de televisió? Era cert que al govern espanyol hi havia hagut dissensions? Realment Angela Merkel havia trucat a Mariano Rajoy per aturar les càrregues?

Però va resultar que no érem els únics que ens fèiem aquestes preguntes. El periodista Carles Torras i el guionista Jaume Grau també se les feien. I l'atzar va voler que un dia coincidíssim, en parléssim i decidíssim fer un documental on intentar respondre a aquestes preguntes. I va resultar que preguntant-preguntant vam trobar algunes respostes i, de rebot, en vam saber algunes altres d'inesperades.

Lamentablement, hi ha informació rellevant que ningú ens ha volgut confirmar a càmera, ni respectant l'anonimat. I això ens anima a persistir en les preguntes i respondre-les més endavant en un altre documental.

Des del primer moment la voluntat va ser voler saber i de la manera més plural possible. Per això vam buscar persones que tinguessin informació de primera mà o amb responsabilitats polítiques clau durant aquells dies. Vaja, persones que hi eren.

Un dels problemes, però, era que potser algunes persones no podien explicar segons què abans de saber-se la sentència. Per aquest motiu, vam convenir amb tothom que no es veuria ni se sabria res del contingut del documental fins a conèixer-la. D'aquí que sigui precisament avui el dia de l'estrena.

Crec que, al final, la varietat d'aportacions és la que permet fer-se una idea aproximada del que va succeir durant aquella jornada. Sí, al documental hi ha informació desconeguda fins ara i altra de coneguda però no gaire, però sobretot hi ha un relat de petites parts que fan un tot global.

Si voleu saber algunes de les coses que van passar l’1-O de fa dos anys, els de ElNacional.cat, Carles Torras, Magnòlia i el programa Sense ficció de TV3 us esperem aquesta nit a les 21.55, just després del TN Vespre.