Joan Ignasi Elena, el conseller d'Interior, ha comparegut per primer cop al Parlament de Catalunya per exposar les seves polítiques sobre seguretat pública. Per primer cop ERC assumeix aquest departament que cada cop té més envergadura. Als Mossos d'Esquadra, Bombers, Protecció Civil, el Servei Català del Trànsit i el SEM, s'afegeixen ara els Agents Rurals.

Sobre la taula, però, l'etern debat sobre l'ordre públic. El model i les eines. I la polèmica, de nou, sobre les armes de les quals disposen els Mossos d'Esquadra i el seu protocol d'actuació. Abolides les pilotes de goma, la policia catalana només té els projectils de foam. Una eina posada en qüestió després de constatar que alguns ferits greus, alguns en globus oculars, han estat víctimes d'aquesta arma.

La CUP condicionava el seu ús a la publicació dels protocols d'actuació. I tot i haver-se publicat la normativa i les característiques, tant la formació política, com alguns experts en seguretat ciutadana i despatxos d'advocats, van denunciar que no s'havien publicat al complet els protocols.

Avui, en la comissió del Parlament, el conseller ha defugit de posicionar-se a favor o en contra del foam i ha deixat per al Parlament i per a la comissió que s'ha de crear justament per avaluar les polítiques d'ordre públic i el model debatre sobre aquesta eina. Tampoc no hi ha alternativa encara als projectils. Joan Ignasi Elena vol "deixar espai a la comissió", perquè ho avaluï tot i revisar, també, en el marc d'aquesta comissió els protocols d'actuació.

Més dones a la cúpula de Mossos

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, s'ha compromès a fer que en quatre anys, en finalitzar aquesta legislatura, almenys un terç de la cúpula dels Mossos d'Esquadra siguin dones, ja que actualment només 3 de 28 comandaments ho són, cosa que no respon a la realitat policial i social.


Així ho ha indicat Elena en la intervenció inicial de la seva primera compareixença davant la comissió d'Interior del Parlament, en què ha demanat al Govern poder elevar la plantilla dels Mossos d'Esquadra a 22.000 agents i permetre la jubilació anticipada i ha anunciat la creació d'una nova Comissaria General d'Avaluació, Inspecció i Correcció, que inclourà Assumptes Interns, per millorar la rendició de comptes davant organismes públics i la ciutadania.

El conseller ha advocat per "feminitzar" el cos dels Mossos d'Esquadra, per això ha plantejat que al final d'aquesta dècada s'aconsegueixi la paritat en la cúpula policial, i ha assumit el compromís que en finalitzar el seu mandat, en quatre anys, com a mínim un terç de la cúpula de la policia autonòmica estigui integrada per dones.

A dia d'avui, ha detallat Elena, únicament hi ha 3 dones entre els 28 comandaments dels Mossos d'Esquadra, un percentatge que, segons ha lamentat, no respon ni a la realitat del cos ni a la de la societat catalana. Un altre dels objectius del nou equip d'Interior, per primer vegada en mans d'ERC, serà abordar millores en l'àmbit de transparència en els Mossos d'Esquadra, en la línia del que el cos ja ha anat fent des de la seva creació, segons Elena.

Més control intern

Per aquest motiu, ha anunciat la creació d'un organisme extern als Mossos per avaluar les seves actuacions, com ocorre per exemple al Regne Unit, així com la creació d'una nova Comissaria General d'Avaluació, Inspecció i Correcció que englobarà els actuals àmbits de la Divisió d'Avaluació de Serveis (DAS) i la Divisió d'Assumptes Interns (DAI) per millorar la seva interrelació i la rendició de comptes davant organismes públics i la ciutadania.

També ha anunciat la seva voluntat que els Mossos exerceixin plenament les seves competències en seguretat, reforçant l'impuls de l'àrea marítima, l'ús de drons, la lluita contra la cibercriminalitat i sent proactius contra els delictes econòmics. Elena també s'ha compromès a crear tres noves comissaries territorials dels Mossos -a Torredembarra (Tarragonès), Mollerussa (Pla d'Urgell) i la Jonquera (Alt Empordà)-, així com renovar la de Sant Martí, a Barcelona, i reformar l'àrea de custòdia de detinguts a la comissaria de les Corts i habilitar un nou centre de detinguts que compleixi els estàndards més exigents en drets humans.

Elena vol més mossos

El conseller, que ha assegurat que dona suport i en donarà en tot moment als Mossos d'Esquadra, ha exigit a l'Estat que corregeixi la "greu discriminació" que pateix actualment la policia autonòmica i permeti amb urgència la jubilació anticipada, ja que si no, ha advertit, es corre el risc que el 2030 únicament estiguin exercint labors policials entre 7.000 i 8.000 agents en haver-n'hi molts d'altres que estaran inoperatius.

A més, ha insistit, com els seus antecessors, en la necessitat que el Govern espanyol accepti ampliar el sostre permès per a la plantilla dels Mossos d'Esquadra, ja que actualment se situa en 18.200 efectius -una xifra que va ser fixada el 2006- i considera que s'hauria d'elevar fins a 22.000. Per a això, si el Govern central accepta incrementar el sostre de la plantilla dels Mossos d'Esquadra, s'ha compromès a oferir anualment successives promocions per ampliar el nombre d'efectius.

En matèria de trànsit, Elena ha assumit el compromís de reduir al 50% la mortalitat en acabar aquesta dècada i protegir els col·lectius més vulnerables, al mateix temps que ha situat com a objectius a negociar amb l'Estat que la Generalitat pugui expedir permisos de conduir a Catalunya i assumir la competència per fixar els límits de velocitat a les carreteres catalanes.