Avís per a navegants. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, s'ha pronunciat aquest dimecres de forma breu sobre la darrera polèmica que ha colpejat el cos dels Mossos d'Esquadra: la destitució del comissari en cap, Josep Maria Estela. La notícia, que va esclatar dilluns, ha generat crítiques de l'oposició per una suposada ingerència política als assumptes policials, una carta que el PSC ha jugat en diverses ocasions i que s'ha tornat a fer seva en aquesta ocasió. Però Elena ha descartat absolutament aquest escenari, pronunciant davant del ple del Parlament un principi clau sobre la seva gestió del cos policial. "No hi haurà ingerències polítiques a la policia judicial ni a l'operativa del cos dels Mossos", ha advertit davant de la resta de formacions polítiques.

Però no s'ha quedat aquí. El conseller també ha dirigit una segona premissa de la seva forma de gestionar que ha anat dirigida directament al mateix cos dels Mossos. I és que la destitució del comissari en cap va estar propiciada per un desacord clar entre Estela i Elena: mentre que el conseller volia incorporar quatre noves comissaries al comandament de la policia catalana, el líder dels Mossos només en volia dues. Com que el concurs d'ascensos a comissaris és de lliure designació política, el conseller, a proposta del director general, Pere Ferrer, va tirar pel dret amb la seva tria. Davant d'aquesta desavinença, Joan Ignasi Elena ha compartit el seu segon principi: "No hi haurà interferències policials en les decisions que corresponen a la dimensió política".

 

Una compareixença al Parlament que arribarà "com abans millor"

Les explicacions del titular d'Interior han estat breus, però ell mateix ha garantit que aviat aclarirà els esdeveniments que han propiciat la caiguda del comissari en cap. "M'explicaré a fons en seu parlamentària, avui és molt difícil que ho faci amb una interpel·lació", ha dit. "Cal matís i explicació". Així, ha recordat que ja ha demanat la seva pròpia compareixença a la cambra catalana i que s'està fixant una data "com abans millor".

Malgrat la recent polèmica per les diferències entre el comandament dels Mossos d'Esquadra i el departament d'Interior, el conseller ha remarcat que també han existit "moltes coincidències" amb el cos policial, i ha reivindicat la feina que ha dut a terme durant aquests mesos. La seva visió, però ha estat rebatuda pel diputat dels comuns Marc Parés, que és qui ha interpel·lat Elena per la situació a la cúpula dels Mossos. Parés ha lamentat que "el desgavell intern tapa la bona feina". "És el màxim responsable del que funciona, però també del que no. Ja ha tingut tres caps dels Mossos, i això no és una bona notícia", li ha etzibat. A més, ha volgut remarcar que aquest mateix matí la policia catalana ha actuat de manera "desproporcionada" davant d'algunes desenes de manifestants que han protestat en defensa del moviment per l'habitatge a The District, el congrés d'inversors immobiliaris. "Les coses no es fan així".