Els partits i coalicions rebran 14.817,35 euros per cada escó del Congrés i del Senat que aconsegueixin en les eleccions espanyoles d'aquest diumenge, una quantitat menor que la que es va abonar en els comicis del passat 28 d'abril perquè la repetició electoral ha rebaixat en un 30% les subvencions de l'Estat.

Segons recordava el Ministeri d'Hisenda en l'ordre ministerial que va fixar les quantitats de les subvencions electorals, els comicis del 10 de novembre es regeixen per la disposició de la LOREG per a casos de repetició d'eleccions per falta d'investidura i comporten una reducció tant de les subvencions com del límit de despesa que han de complir els partits.

En concret, en el cas de la subvenció per vot i escó obtingut s'aplica una reducció del 30 per cent. Així, per cada escó en el Congrés i el Senat es pagarà un total de 14.817,35 euros, 6.350,29 euros menys que en els comicis del mes d'abril passat, quan es van abonar 21.167,64 euros per cada butaca al parlament.

57 cèntims per cada papereta del congrés

Així mateix, per cada vot aconseguit per al Congrés, sempre que s'hagi obtingut representació parlamentària, s'abonaran 57 cèntims d'euro i no els 81 cèntims de fa sis mesos. Igualment, per cada papereta al Senat la subvenció serà de 22 cèntims, deu cèntims menys que el 28 d'abril, segons l'ordre ministerial recollida per Europa Press.

La rebaixa va augmentar al 50% pel que fa al límit de despesa dels partits, sobretot quan la campanya només ha durat vuit dies i no els 15 habituals. En aquesta ocasió, el topall de despesa ha estat l'equivalent a multiplicar per 19 cèntims el nombre d'habitants corresponent a les poblacions de dret de les circumscripcions on presenti les seves candidatures cada partits o coalició (a l'abril va ser de 37 cèntims).

Per als partits i coalicions que es presentin a totes les províncies, aquest límit de despesa ha rondat els set milions d'euros, quan en les eleccions generals d'abril van poder gastar fins a 13,7 milions.

El Tribunal de Comptes serà l'encarregat de revisar si els partits han respectat aquest límit de despesa i, en cas de detectar excessos al marge de la llei, pot instar al Ministeri de l'Interior a reduir o fins i tot congelar les subvencions electorals que els anaven a correspondre.

No baixa l'ajuda per mailing

L'únic que no varia respecte als comicis d'abril és la subvenció per despeses de tramesa directe, per la que l'Estat abonarà als partits 21 cèntims per elector en cada una de les circumscripcions en les quals hagi presentat llesta el Congrés i el Senat, sempre que després aconsegueixi formar grup parlamentari propi en una o l'altra cambra.

Aquesta quantitat és tres cèntims superior a l'abonada el 2016, quan el PSOE, que estava en l'oposició, va demanar de retallar-la i el PP que llavors ocupava el Govern, va preferir deixar-lo com estava. Tant Ciutadans com Podemos van tornar a reclamar en aquests comicis un enviament conjunt de propaganda, però, igual com fa sis mesos, la idea va ser rebutjada pels partits majoritaris.