La candidata de la CUP per Barcelona a les eleccions del 10-N Mireia Vehí ha fet una proposta inesperada durant l’acte central de campanya dels ‘cupaires’: un acord a quatre per tombar el règim del 78. D’aquesta manera, ha emplaçat a ERC, JxCAT i també als Comuns a no pactar amb cap partit del règim al Congrés i que comporti la internacionalització del conflicte i la fi de la repressió.

D’aquesta manera Vehí ha contestat als diferents emplaçaments rebuts aquestes últimes hores a la unitat de Junts per Catalunya, tant del president Carles Puigdemont com de la candidata Laura Borràs. “A nosaltres parlar d’unitat ens sembla imprescindible, però no d’unitat electoral ni tampoc d’unitat des d’un plató”, ha detallat. “Volem unitat per parlar de desnonaments, per defensar la gent que es manifesta i protegir-la, per garantir els drets de la gent. No podem parlar d’unitat si ens envien els mossos. Unitat aquí vol dir protegir serveis públics i no la llei Aragonès”. I ha subratllat que “parlar de Florentino Pérez també és unitat”.

Aquest acord a quatre doncs, seria, tal com ha explicat la candidata, en favor de l’autodeterminació, drets socials, sobirania popular i contra la repressió. En definitiva seria un acord a quatre “per fer d’aquestes eleccions un plebiscit que destitueixi el règim del 78”.

“Nosaltres, a l’Estat espanyol, no hi cabem”

“Nosaltres, a l’Estat espanyol, no hi cabem”. Així de clar ho ha volgut deixar la cupaire. “No hi cabem perquè l’Estat és una trituradora de drets” perquè “el president del govern no s’amaga del control total de la fiscalia, les sentències judicials condemnen les dones a continuar sent violades, i una monarquia corrupta herència de la dictadura”.   

Entre aplaudiments, Vehí també ha tingut unes paraules pel PSOE: “Sou part del problema”. “Investir el PSOE és assegurar que l’IBEX continuï manant més”, ha exposat. Però també ha reconegut tenir por. “Tenim por, està bé que ho diguem. Però la por també es converteix en dignitat. Senyors de la repressió, dels GAL, hem pres la decisió de no retrocedir”.

Però els emplaçaments no han acabat aquí. Vehí també ha volgut recordar l’equivocació que va tenir durant el debat de TV3 amb un somriure. La 'cupaire' va confondre el candidat d’ERC Gabriel Rufián pel vicepresident del govern, Pere Aragonès, en un casament. “Allò greu no és que jo m’equivoqui de persona, allò greu és que gent d’ERC amb responsabilitats de govern, vagi a casaments amb representants de l’IBEX”.

A l’acte, que s’ha celebrat al costat del mercat de Sant Antoni i ha fet curt de cadires, també hi han participat Carles Riera, Aleix Auber, Mariona Quadrada, Esther del Alcàzar, Francesc Gabarrell, Albert Botran, Non Casadevall i Eulàlia Reguant. El míting ha acabat amb els cupaires recordant a l'escenari a les preses polítiques entre crits de "llibertat".