El nou Congrés triat a les eleccions d'aquest 10-N neix amb un 9% menys de dones, encara que compleix la paritat ja que aquestes suposen un 43,1% de la Cambra baixa. En total, són 151 les diputades que ocuparan un escó en aquesta nova legislatura, davant les 166 que ho van fer en l'anterior.

Les 151 diputades elegides, davant els 199 homes, en suposen 15 menys que en la XIII legislatura que va acabar el mes de setembre passat i que comptava amb gairebé un 47% de representació femenina. És, fins ara, el Congrés més paritari de la història.

La formació amb més representació femenina és el PSOE, amb 60, un 50% dels 120 escons aconseguits en els comicis d'aquest diumenge. Li segueix el PP que té 37 diputades entre els seus 88 representants (més d'un 42%), encara que Unidas Podemos el supera en percentatge: el 48,5% dels seus 35 escons són dones.

diputats vs diputades europa press

Al costat contrari es troba Vox que, malgrat haver doblat la seva representació a la Cambra baixa, respecte els resultats d'abril, no ho fa en el nombre de diputades. Passa de 9 diputades de 24 escons en l'anterior legislatura, a 13 de 57 representants ara. Un 25% del seu grup parlamentari.

Per la seva part, la caiguda de Ciutadans l'ha fet passar de 22 dones a 5, encara que aquestes són el 50% de la seva representació actual. El mateix percentatge maneja JxCat, que té quatre dones entre els seus 8 escons, mentre que EH Bildu compta amb majoria femenina: tres dels seus cinc representants són dones.

Mentrestant, Esquerra Republicana manté les seves 7 diputades malgrat haver perdut dos escons i el PNB les dues dones que ja estaven en l'anterior període, encara que ha aconseguit un representant més. En aquesta nova legislatura entren com a nous partits Más País, que aporta una diputada, i CUP que també explica amb una representant en els seus dos escons aconseguits.

Diversitat a la Cambra

D'altra banda, aquesta nova legislatura es constituirà amb tres diputats gitanos. Són Beatriz Micaela Carrillo de los Reyes, del PSOE, Sara Giménez de Ciutadans i Ismael Cortés de En Comú. En l'anterior legislatura, aquest col·lectiu comptava, a més, amb la representació de Juan José Cortés, del PP, que en aquesta ocasió es presentava pel Senat i no ha obtingut prou vots.

La diversitat també és present en aquest nou Hemicicle amb l'elecció de dos diputats negres. Luc Andre Diouf Rioh, és representant del PSOE a la Cambra per la província de Las Palmas, on va arribar el 1992 des del Senegal; mentre que Vox té entre les seves files Ignacio Garriga, un barceloní amb avantpassats guineans.

La primera persona negra que va ocupar un escó en el Congrés va ser Rita Bosaho, de Podemos, que va entrar el desembre de 2015 i que ja en l'anterior legislatura no va poder revalidar la seva acta.

Accessibilitat al Congrés

Qui sí que l'ha aconseguit de nou és María Carvalho Dantas, representant de Esquerra Republicana (ERC), que després de les eleccions d'abril es va convertir en la primera dona d'origen brasiler que entrava a la Cambra baixa, en la qual també hi haurà el secretari d'Organització de Podemos, Pablo Echenique, d'origen argentí.

El dirigent de la formació taronja pateix, a més, atròfia muscular espinal, sent el tercer diputat de la democràcia que ha d'anar al Congrés en cadira de rodes. Abans d'ell hi van anar representants 'populars' Francisco Vañó (VIII, IX i X legislatures), que va obligar el Congrés a adaptar les seves instal·lacions, i Ignacio Tremiño, diputat en la XII legislatura.

Cap dels tres no ha pogut accedir mai a la tribuna del Congrés en les seves intervencions en els plens. Han de realitzar els seus discursos en el centre de l'Hemicicle, on se'ls habilita una taula i un micròfon al costat de la zona de les taquígrafes.