El president de la Generalitat Valenciana, el socialista Ximo Puig, ha confirmat aquest dilluns l'avançament de les eleccions autonòmiques per fer-les coincidir amb les generals el 28 d'abril, amb el rebuig exprés de Compromís, el seu soci de govern durant aquesta legislatura.

Puig ho ha fet oficial en una roda de premsa aquesta tarda, al Palau de la Generalitat, després d'haver-se reunit aquest matí amb la vicepresidenta, Mònica Oltra, i posteriorment, amb el govern al complet.

En un discurs en què ha alternat el valencià i el castellà, Puig ha argumentat el caràcter històric de la Comunitat Valenciana per a poder fer ús d'aquesta prerrogativa que contempla l'Estatut d'Autonomia i fer valer el seu vot de qualitat en el si del Consell.

El president ha defensat aquesta "oportunitat" per plantejar i visibilitzar, ha dit, els problemes valencians en el debat polític nacional, "un avanç positiu per als valencians" i que arriba, segons ha remarcat, després d'un "procés deliberatiu" que ha tingut amb el seu Govern.

Rebuig de Compromís a l'avançament

Segons fonts consultades per EFE, els consellers de Compromís han expressat el seu rebuig durant el ple extraordinari d'aquest dilluns al no estar d'acord amb la mesura plantejada per Puig.

El ple del Consell d'aquesta tarda ha estat "absolutament raonable" on tots han expressat la seva opinió, segons Puig, que ha assegurat que no hi hauria pres aquesta decisió sense estar avalada jurídicament.